LETOPISI

- ercovanje vekovima -
Hronološki prikaz teških i slavnih vremena, razvoja i napretka, kao i njihov uticaj na živote Užičana.

19. vek

Razvoj užičkog kraja kroz vek konačnog sticanja slobode od otomanske vlasti i transformaciju države od pašaluka, preko kneževine, do kraljevine.

Promene u arhitekturi grada i njegovom položaju unutar Kraljevine Srbije, samo su bili naznaka pred buru kakav je bio dvadeseti vek.

Balkanski ratovi i Prvi svetski rat

Užičani su spremno dočekali poziv otadžbine u borbi za oslobođenje i ujedinjenje, preživeli velike nedeća, ali i dane slave, junaštva i čojstva.

Između dva rata

Nova država je donela užičkom kraju dalju modernizaciju i razvoj, u skladu sa 20. vekom, sa daljim nestajanjem tragova turske okupacije. Na žalost, bilo je to vreme između dva velika stradanja.

Drugi svetski rat

Tragična i smutna vremena, kada su ljudi često zaboravljali čovečnost, i međusobno se istrebljivali zbog različitih ideologija i politika, istovremeno se boreći i protiv stranog okupatora.

Pedesete

Decenija oporavka od strašnog rata i razaranja, i privikavanja na potpuno novi i drugačiji sistem od dotadašnjeg.

Šezdesete

Pored ogromne ekspanzije i gradnje, šezdesete su donele nešto sasvim novo, nov način modernog i urbanog života, zabave, mode, rokenrol muzike…

Sedamdesete

Kako je rušeno Užice, da bi se izgradilo Titovo Užice

Osamdesete

Zlatno doba bivše nam države Jugoslavije, donelo je procvat moderne muzike, seksualnu emancipaciju, raskid sa patrijahalnim odnosima.

Devedesete

Pošto nam je dosadio dobar život, a bivši socijalistički rukovodioci nisu znali drugi način kako da zadrže vlast, uz svesrdnu pomoć stranih sila, uvukli su nas u spiralu nasilja koja je trajala čitavu ovu deceniju.

Prva decenija 21. veka

I skupiše se Ere i Čačani da menjaju vlast, želeći, kao i svi drugi u Srbiji, bolji život. Političari dobiše na poklon vlast, a pogrešno shvatiše poruku naroda, te od svega osta samo po ko zna koji put “Bolji život”.

Druga decenija 21. veka

Decenija koja nas je podsetila koliko se loše odnosimo prema prirodi, slično kao i jedni prema drugima.