ЛИЧНОСТИ

- судбине и животи Ужичана -
Ере су живог златиборског духа и бистрине, неоспорног смисла за пркосни хумор. Пасиван крај и тешки услови образовања нису их спречили да оставе дубок траг у науци и култури, чак и на светском нивоу.

Државници и политичари

Више и мање успешни, вољени и невољени, ужички политичари и државници одређивали су у ком се смеру креће ужички крај и држава

Војсковође и ратници

Наши преци су се јуначки борили вековима против завојевача и често били центар отпора, тако да су Ере слободу ширили и ослобођење доносили по целом полуострву

Људи од струке и науке

Поред природне бистрине и интелигенције, ужички крај је изнедрио многе људе који су свој живот посветили професионалном раду и науци.

Просветари и писци

Они су на животни пут извели генерације Ужичана, а писаном речју нам и даље развијају знање и машту.

Уметници

Свој живот су посветили уметности, покушавајући на тај начин да нам свет и живот представе бољим, сликовитијим и веселијим него што иначе јесте.

Спортисти

Ере воле тај такмичарски дух и свим силама се труде, индивидуално или тимски, да постигну најбоље резултате, бодрени од стране својих суграђана.

Трговци

На раскрсници путева од истока ка западу и од приморја ка унутрашњости, трговина се у нашем крају развила, а трговци су Ужичанима нудили делиће света – од моде до разноразних других ђаконија.

Занатлије

Веште руке, често и самоуких Ера, могле су и могу да направе било какву функционалну ствар, или бар украс.

Индустријалци

Пратећи светске токове, Ужичани су у свој крај довели и индустрију и идеју о масовној производњи.

Кафеџије и боеми

Крчмари су преко шанка деценијама посматрали разне веселе дружине шареноликих ликова, који су за живота знали и како да попију, али и како да се нашале, друже и уживају у музици.