ДРЖАВНИЦИ И ПОЛИТИЧАРИ

Више и мање успешни, вољени и невољени, ужички политичари и државници одређивали су у ком се смеру креће ужички крај и држава

О Рајку Јечменици, председнику општине који је отворио ужичку Плажу

У Ужицу је завршио основну школу и кројачки занат. Учествовао је у НОБ-у. Са оцем Радисавом био је заточен у логору на Бањици.

О Милошу Марковићу, ужичком револуционару и грешчицама из градске историје

Године 1920. током марта, Милош је предложио да се оснује раднички фудбалски клуб на састанку сидикално организованих радника.

Прва ужичка овлашћена књижара

Био је поштован у ужичком крају и биран за одборника у Општини и посланика у Скупштини краљевине Србије.

Храбри прота Милан довео је “ћиру” и “Јевропу” у Ужице

Народ га је волео, о њему су остале многе анегдоте, приче и песме.

Први ужички градоначелник

За градоначелника Ужица изабран је 2008. године.

Захарић И. Чедомир

Унук чувеног и умног креманског свештеника Захарија и син ужичког трговца Илије, Чедомир Захарић, учитељ, ратник и сенатор ужичког краја, родио се у Ужицу 1885. године.

Народни херој из Карана покрај Ужица

Придружио се партизанима на почетку рата у Југославији 1941. године. Истакао се храброшћу и хероизмом. Због својих акција у рату проглашен је народним херојем 27. новембра 1953. године.

Знаменити Ужичанин и његова и данас посебна кућа

За народног посланика у Ужичком срезу изабран је по први пут 1902. Од тада је биран за посланика Скупштине Србије и Југославије до 1938.

Добри човек, афористичар, председник ужичке општине

Био је најбољи сатиричар међу градоначелницима и најбољи градоначелник међу сатиричарима.

Крцунови Пенезићи, моћна породица Титовог Ужица

Тај надимак “Крцун” млади Слободан ће добити по јунаку из стрипа и он ће му, уместо крштеног имена, остати прилепљен до краја живота.

Заборављени Мирослав

Био је професор марксизма у ужичкој Гимназији, као и социолог, затим референт за општенародну одбрану у Ваљаоници алуминијума у Севојну.

А где је Наташа?

Наташина политичка каријера као чланице председништва Грађанског савеза Србије била је муњевита.

Први ужички штампари

Када је Романовић купио Тришићеву штампарију и књижару, набавио је савременије машине и прибор, чији део је до скора био у употреби, а данас преставља музејску вредност у штампарству.

Браћа Јечменица

И Рајко је врло млад започео свој политички рад. Био је члан ЦК СК Србије и члан председништва Југославије.

О значајном Ужичанину Павлу Вујићу

Павле Вујић је рођен у Ужицу 1874. године. Студирао је на Филозофском факултету у Београду математику и физику.

Посета Ђинђића 2002.

Посета Зорана Ђинђића 2002. године Ужицу

Новинари и Никита

У времену председника Милана Никитовића, још увек су новинари били цењени и поштовани, подржаван је њихов рад и најбољи су још увек били у Ужицу.

О Зорану с трга, одличноме ђаку

Зоран Вујовић је у Ужицу био високи функционер КПЈ, а касније и СПС-а. Председник Скупштине општине Ужице, затим посланик у Скупштини Србије, члан Савезне владе СРЈ као министар за саобраћај и везе и министар без ресора.

Истина о Балши

Као председник Суда, који је одбио 45 захтева за ванредно преиспитивање правоснажности пресуда, које је тадашња Коалиција "Заједно" поднела против Првог општинског суда у Београду, лансирао је своје име у светску орбиту.

Телекомов 064 Милован

Наиме, после НАТО бомбардовања ужичке поште у мају те године и прекида свих телефонских веза са светом, у "Телекому" је учињен значајан напор да сви Ужичани до нове 2000. године поново добију телефоне.

Градоначелник Тихи некад и сад

"После свега, могу само да кажем да су изазови у политици ништа у односу на планинарење и падобранство и много их лакше прихватам. Ипак сам ја освојио Мон Блан"

Димитрије Диша Вучићевић

Године 1936. на место првога грађанина долази Димитрије Диша Вучићевић, познат по упорношћу, тако да су злобници тврдили да ради “без смисла и краја”.

Милошева златиборска ударна песница

Био је неприкосновени господар у свом округу. Од њега су зазирали и Срби и Турци. Говорио је да је ''Бог високо, Милош далеко, па сви мене морају слушати!''

Два Стаматовића

Откако је Милан Стаматовић предсеник Општине Чајетина, планира се 10 година унапред. Један од пројеката, највећи, представља изградњу панорамске гондоле.

Димитрије, син попа Туцовића

Димитрије "Мита" Туцовић родио се првог маја 1891. у златиборском селу Гостиљу. Имао је десет година када је постављен камен темељац за зграду ужичке Реалке.

Ужички Зотовићи с “Међаја”

Ужички Зотовићи су пореклом од Требиња, тачније села Домашева, општина Требиње. О постанку овог села не зна се ништа. Најстарији становници овог села су Зотовићи.

Алекса Аљо Поповић?

Био је први Председник скупштине Краљевине Србије 1882. године, он је дао предлог да се Кнежевина прогласи Краљевином и да се кнез Милан Обреновић крунише у краља.