О НАМА

- тим сајта Ужичанствено -
Погледајте ко стоји иза овог сајта намењеног љубитељима локалне историје и носталгичарима за прошлим временима

Историјат

У борби за очувањe локалне историје, Предрагу Ковачевићу се септембра 2017. године прикључио и Бојан Радојичић са својим Удружењем грађана “Аманет”, и то са предлогом и идејом да се дотадашњи Ковачевићеви текстови, током неколико година објављивани на Фејсбуку, интегришу у један сајт. Предузео је све потребне активности, уз сопствене финансије, од регистрације сајта, плаћања web hosting-a, инсталирања и формирања изгледа сајта, па до регистрације у АПР-у електронског медија “Ужичанствено”, привремено преко УГ “Аманет”. Рад је наставио и у току 2018те, помажући пријатељски и без накнаде Ковачевићу да сајт заживи, кроз обраду комплетног материјала (текстова, слика и фотографија) за сајт, израду мапа ужичког краја и детаљне мапе Ужица, као и администрирање посебне странице Ужичанствено на Фејсбуку.

Захваљујући вишедеценијском раду Предрага Ковачевића у јавном животу Ужица, као и самој идеји и садржају сајта, локалне самоуправе Града Ужица и Општине Чајетина су подржале пројекат у току 2018те, те је та година завршена са 1000 чланака и 3000 слика и фотографија, које посетиоци сајта могу да прочитају и погледају. Ово је омогућило и да се сајт комплет редизајнира, као и да се покрију административни трошкови пројекта.

Како би се заокружила прича, а и да би пројекат Ужичанствено био независно и самостално правно лице, Предраг Ковачевић је са неколико сарадника регистровао и Удружење грађана “Ужичанствено”, које ће преузети власништво над истоименим електронским медијом на почетку 2019. године.

Предраг Ковачевић

Име ми је Предраг В. Ковачевић, рођен сам у Титовом Ужицу 1952. године. Живим у Ужицу. Ишао сам у Гимназију. Деда Витомир украшен албанском споменицом ми је рекао кад сам био дечачић да је “занат златан”. Тако сам завршио и занат за Радио ТВ механичара. Радознао изнад просека, деценијама се свакодневно самообразујем кроз сва чула, литературу и различите медије са посебним интересовањем за историју, филозофију и психологију.

У првој половини седамдесетих и осамдесетих година 20. века био сам музички уредник и DJ у ужичком Омладинском клубу. Током деведесетих до 2008. године сам оснивач, власник, директор и главни уредник у ужичкој ТВ5.

Откако сам научио да читам у 4. години бавио сам се писањем. Данас (2017.) сам писац-новинар, хроничар, колумниста, а ускоро и блогер, који пише за неколико новина и часописа у Србији, као и на подручју екс Југославије. Тренутно се бавим сајтом “Ужичанствено”, који се уз техничку помоћ Бојана Радојичића и добронамерних Ужичана бави хронологијама, текстовима са фотографијама и осталим књижевним и уметничким формама везаним за Ужице. У међувремену сам постао песма, то ми помаже да свакодневно откривам – ужичанствено.

Платинаста плоча (Од Ане Гавриловић)

Платинаста плоча мера је твоја,
Разуме то, из педесетих свако.
Ево и млађи, из шездесетог соја
Држе до тог става подједнако.
Решен си о многоме да напишеш саге
А и друга ти књижевна форма није страна,
Гаго те зову пријатељице драге,
Ковач си за оне из ранијих дана.
Ово је твоје време за зреле мисли
Време да најбоље од себе даш
Албатрос као море да наткрилиш,
Честито и директно како ти то знаш.
Есеје сипаш као из рукава,
Враголасте досетке сваког новог дана,
И бисерне мисли рађа твоја глава.
Ћутиш кад треба, па ти нема мана.

Мој живот у 35 слика: