Decembar 1972.

790

Deca u SFRJ kad porastu i pođu u školu postajali bi “Titovi pioniri”, dobijali pionirske kape, marame, značke, knjižice i polagali zakletvu: -“Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku reč da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, i biti veran i iskren drug, koji drži datu reč. Da ću voleti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio drug Tito; da ću ceniti sve ljude sveta koji žele slobodu i mir!” Taj prvi napamet naučeni tekst, ponavljan u prvim mesecima škole više nego azbuka, uvodio je klince koji su tek počeli da čitaju, pišu i računaju, u svet samoupravnog socijalizma, gde ih je čekala svetla budućnost ako marljivo uče i rade, poštuju roditelje i starije i budu dobri drugovi, koji drže datu reč. Očigledno je da se “svetla budućnost” još nije dogodila ali se mi Titovi pioniri i dan danas još uvek nadamo da će se dogoditi…

Pioniri maleni koji rastu ko zelena trava u OŠ "Dušan Jerković"
Pioniri maleni koji rastu ko zelena trava u OŠ “Dušan Jerković”

Ako zaustavimo vreme ovoga decembra 1972. i pomislimo na Titove pionire, može se reći da su roditelji imali vremena za svoju ali i Titovu decu iako su dremali posle posla. Da su sa Titovim pionirima išli u goste kod rodbine i prijatelja bez najava telefonom. A pioniri su se igrali na ulici imajući dovoljno vremena da se sklone od retkih automobile. Pionirke su se radovale lutkama iz Trsta iako su one uglavnom krasile bračne krevete roditelja. Pioniri i bili spremni da daju bogatstvo za žvaku u boji, divili se plastičnim gondolama suvenirima iz Venecije koje su kupovane u Trstu. Gondole su obavezno plovile na heklanom miljeu na televizorima na kojima su Titovi pioniri mogli da gledaju najlepše crtane filmove, dečije emisije, pesmice, priče i još mnogo toga… Titovi pioniri gledali su Miću i Aćima, Laku noć deco, a kad su malo porasli čitali su Politikin Zabavnik.

Bili smo siromašni po standardima zapadnih zemalja ali ja to naše “siromaštvo” ne bih menjao za sjaj svih tadašnjih američkih lađa-automobila, koji je Užicu vozila rok grpa “Vihori” idući na svoje nastupe u kraju. A naš EI 865 crno beli televizor ne bih menjao za sve televizore u boji ikada poizvedene. Poslednja generacija pionira u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji rođena 1982. godine i položila je zakletvu na Dan republike 29. novembra 1989. godine. Nedugo zatim, velika država se raspala, a takozvani Titovi pioniri ukinuti kao organizacija posle 47 godina postojanja. Našao sam i fotografiju Milovana Bučevca snimljenu 1972. godine u OŠ. Dušan Jerković dana kada su prvačići postali Titovi pioniri. Na fotografiji se vide pionirske uniforme kao i tadašnji grb škole. Sećam se da je tada škola imala svoj list koji se zvao “Kadinjača”, u kome je objavljena i jedna moja pesma kada sam bio četvrti razred.

U prvoj deceniji 21. veka Titovi pioniri otprilike negde od 2006. godine bili su uspomena kad se pojavila pesma “Pioniri” Alke Vujice, u Titovom Užicu je prepevana, i u šali pevana uz gitaru:

“Bili smo Titovi pioniri

sa zvijezdama u tamnim očima

verovali da nikad neće biti rata

i da su najveći frajeri Tito i tata

Hej Vi pionirskog roda

nema vise rock & rolla politika je moda

ideali brzo venu kao poljsko cveće

al’ nasa mladost nikad uvenuti neće

Pioniri maleni mi smo vojska prava

svakog dana rastemo ko zelena trava

smrt fasizmu a sloboda narodu

i mene ce moja mati pionirom zvati

Druze Tito grešio si mi te sad kunemo

uvek neko skine kajmak kad se raspadnemo

voleo si lepe žene bile su ti muza

al’ si onda svima nama uvalio s zguza.”

Komunisti užičke Opštine su odlučili da Savez komunista mora u buduće da bude u stalnoj idejno – plitičkoj ofanzivi: “U akcijama koje sada vodimo nijednog trenutka ne smemo zaboraviti da prioritet imaju: stabilzacija privrede primena amandmana i uklanjanje uzroka neopravdanih socijalnih razlka”. Tada je rekao Radovan Kojadinović zamenik sekretara Opštinskog komiteta SKS Titovo Užice.

Za diektora Gp. “Zlatibor” izabran je Andrija Pavlović dotadašnji direktor finasiskog sektora istog preduzeća a za njegvog pomoćnika je postavljen inžinjer Milomir Gavrović.

U hotelu “Palas” održana je svečanost. Predstavnik Organizacijonog odbora petog zbora turističkon – ugostiteljskih radnika Krsto Crnišanin predao je “Slogi” diplomu za postignite uspehe na smotrama ugostiteljskih radnika. Posebno je bio uspešan Ljubiša Majstorović poslastičar iz “Ekspres restorana”. To tada je majstor Ljubiša učestvovao na sih pet takmičenja i uvek doneo po medalju. Ove 1974. takmičio se sa tortom “prase na panju”, Ljubiša je hteo da bude orgnalan, slatko prase je bilo prirodne veličine, satara i panj takođe, tako je torta bila na kraju veličine blizu jednog metra. “Pet dana sam pravio tortu. Bila je teška 35 kilograma. Za njenu izradu utrošio sam 150 jaja, pet kulograma badema, 10 kilograma šećera, sedam kilograma brašna” – rekao je Ljubiša.

Da kažem nešto na kraju ove užičke 1972. godine i o događanjima u zemlji i svetu koji su Užičane najviše zainteresovali tokom 1972., po mojoj proceni bila su to ova događanja:

U januaru je objavljeno je da je Kurt Valdhajm postao novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Bio je na toj funkciji do kraja 1981. Zatim je predstavljen prvi naučni džepni kalkulator HP-35 (zamena za šiber tj. logaritmar). Narvno u Užicu se najviše se diskutovalo o početku emitovanje Drugog programa TV Beograd i to u boji. Retki Užičani su mogli da ga prate, samo oni koji su nabavili specijalne antene i usmerili ih prema releju na Ovčaru. Prošlo je skoro godinu dana dok nije postavljen repetitor na Zabučju kada su mogli i ostali Užicu da prate novi tv program. A onda su na krovovima i terasama grada počeli da se pojavljuju aluminijumski lavori za koje je zaključeno da su najbolje antene za drugi program. Moj prijatelj Tomaž iz Ljubljane kada me posetio Užicu, ozbiljan me zapitao da li to kačenje lavora na krovove neki verski običaj… Stigla je vest da su uhapšeni učesnici “hrvatskog proleća” među kojima su bili Franjo Tuđman, Marko Veselica, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Vlatko Pavletić, većinom povezanih sa Maticom hrvatskom, koja je te 1972. i zabranjena. Bila je veoma aktuelna među onim sugrađanima koji su pratili političku scenu. Objavljeno je da je Danilo Kiš dobio NIN-ovu nagradu za roman “Peščanik”. Tito je najavlo reorganizaciju SK i ispravljanje slabosti. Izabran je novi Izvršni biro, manji i s mlađim članovima, iz svih republika i pokrajina, sa zaduženjima po oblastima bili su to: Kiro Gligorov, Jure Bilić, Krsta Avramović, Stane Dolanc, Budislav Šoškić, Todor Kurtović, Stevan Doronjski, Fadilj Hodža. Zatim je stigla tužna vest da se srušio JAT-ov avion koji je leteo na liniji Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd. O stjuardesi Vesni Vulović koja je jedina preživela nesereću pisano je i pričano dugo posle nesreće.

U Februaru sve užićke ljubitelje zimskih sportova oduševio je početak Zimskih olimpiskih igara u japanskom Saporou. Užičani su dosta bili zainteresovani za osvajanje svemira dosta se razgovaralo o sovejetskom svemirskom brodu Luna 20, koji je bez ljutske posade krenuo ka Mesecu, odakle je nakon 11 dana doneo uzorke Mesečevog tla. Pričali smo dosta o Marineru 9 robotizovanoj sondi koja je slala slike sa Marsove orbite. O tome kako se moralo čekati od novembra zbog tamošnje globalne peščane oluje, do oktobra kada je Mariner snima 85% površine planete. Zatim je sve iznenadio Ričard Nikson koji je doputovao u Peking i bio prvi predsednik SAD u poseti Republici Kini gde se sastao sa predsednikom Mao Cedungom.

Fotografija iz filma Kabare
Fotografija iz filma Kabare

Javljeno je da je u Njujorku bila premijera filma Kabare, Boba Fosija. Željno smo iščekivali film u našem bioskopu “Partizan” koji je bio poznat po tome da je prikazivao filmove odmah posle beogradske premijere. “Kabare” će postati Kultni film koji je osvojio 8 oskara sa Lizom Mineli u glavnoj ulozi. Ovo je film koji su mnogi od nas gledali po nekoliko puta najpre zbog muzičkih numera. Život je kabare… Berlin – ’30-tih, ekonomija je u raspadu i milionska armija nezaposlenih luta ulicama, u ovaj haos ulazi Seli, americka pevacica koja se zaljubljuje u biseksualca Brajana. Seli pokušava da zavede Briana, ali pošto joj ne uspeva, ona sumnja da je gej, bio je gej. Brian kaže da je probao da ima vezu sa ženama, ali da nije uspelo. Njih dovoje zavodi Mek, bogati plejboj… Seli i Brajan postaju prijatelji i Brian je uključen u njen boemski život u poslednjim danima Weimarske republike 1931. Godine. Kasnije u filmu Brian i Sally postaju ljubavnici i Brian zaključuje da su uzroci prošlih neuspeha bile same žene, a ne on.

Na samom početku marta Savezna skupština SFRJ odbila predlog zakona kojim bi se pojačala kontrola nad štampom i izdavaštvom. Mi pomalo butovni gimnazijalci smo toj odluci nazdravili u Gradskoj kavani. Trećeg marta lansirana je Pionir 10, prva sonda koja je stigla do Jupitera (1973) i napustila Sunčev sistem (1983). Pionir 10 je prva svemirska letelica koja je putovala kroz pojas asteroida, do koga je stigla 15. jula 1972, i napravila neposredna istraživanja Jupitera kraj koga je prošla 3. decembra 1973. i načinila prve fotografije ove planete u gro planu. Na sondu je prikačeno par pozlaćenih aluminijumskih plaketa, kao i na Pionir 11 (1973) koje sadrže piktogramsku poruku u slučaju da Pionir 10 ili 11 presretne neka vanzemaljska civilizacija. Plakete prikazuju obnažene figure muškarca i žene uz nekoliko simbola koji bi trebalo da pruže informacije o poreklu letelice. Godine 2010 istraživači su tvrdili da je sondu “Pionir 10” pre nego što je napustila Sunčev sistem 1983. godine, nepoznata sila povukla unazad ka Suncu. Naučnici i danas (2001.) razmatraju mogućnost da je sonda otkrila novu silu prirode… Zatim je zahvaljujući Titu dogovoren petogodišnji kredit od 100 miliona dolara između međunarodnog konzorcija banaka i Narodne banke Jugoslavije, najveći kredit za neku istočnoevropsku zemlju. Objavljeno je i da je bila je premijera filma The Godfather – Kum u Nujorku. Mi ljubitelji filmske umetnosti željno smo je očekivali u našem bioskopu. A zatim je u institutu “Torlak” potvrđena pojava velikih boginja u Srbiji. Započela je panika u SFRJ, istog dana dogovoreno je I prikazivanje “Ulice Sezam” u Jugoslaviji i Poljskoj. Stigle su i lepe vesti iz Sarajeva da je Folksvagen objavio da će u Vogošći kod Sarajeva napraviti pogon koji će se zvati Tvornica Automobila Sarajevo skračeno TAS. Objavljeno je da je naša Valjaonica bakra Sevojno ušla u džoint venčer (joint venture ugovor zajedničko ulaganje u neki posao; saradnja dvaju partnera) sa američkom firmom Bieler National Industries. A mi koji smo pratili svetsku rok scenu smo ovog marta saznali da je Johnu Lennonu povučena viza u SAD jer se Nixon plašio da bi mogao uticati na njegov reizbor. Taj spor je trajao do 1975 godine.

Pozlaćena ploča na na sondi Apolo
Pozlaćena ploča na na sondi Apolo

U aprilu je stigla vest da je više od 50 zemalja, uključujući SAD i SSSR, potpisalo je konvenciju o zabrani biološkog oružja. Da se Američki svemirski brod Apolo 16 spustio na Mesec, u isto vreme je Predstavljena instant kamera Polaroid SX-70. Saznali smo da na 44 dodeli Oscara, najbolji film je “Francuska veza”, ukupno pet nagrada od osam nominacija. Da je Čarli Ćaplin dobio počasnog Oskara, zbog čega je prvi put posle 20 godina posetio SAD.

U Maju Užičani su razgovarali o poseti Ričarda Niksona SSSR-u gde je razgovarao sa Brežnjevim i bio prvi američki predsednik koje posetio Sovjetski savez. Posle 3 dana na kraju posete predsednici su potpisali prvi sporazum o ograničenju strategiskog nuklearnog naoružanja. A onda su nas Ameri iznenadili, Okinava je vraćena Japanu nakon 27 godina američke okupacije. Na opšte zadovoljstvo Jugoslovena pa tako i Užičana predsednici SFRJ i Rumunije Tito i Čaušesku pustili su u rad hidroenergetski sistem “Đerdap” na Dunavu. Ustvari to je HEPS Đerdap (hidroenergetski i plovidbeni sistem) nakon osam godina izgradnje. Nekoliko dana kasnije predsedniku Titu uručen je Orden narodnog heroja i Povelja naroda i narodnosti Jugoslavije povodom 80. rođendana; 30. maja je promovisan u počasnog u doktora nauka na Beogradskom univerzitetu. U kompleksu Watergate – postavljeni prisluškivači u dva telefona, tako je započela afera Votergejt koja označava seriju političkih skandala tokom predsedničkog mandata Ričarda Niksona. Ova dešavanja dovešće do ostavke ovog američkog predsednika 9. avgusta 1974. godine. O tome se dosta pričalo i u Užicu.

Tito obilazi hidroelektranu Đerdap u toku puštanja u pogon
Tito obilazi hidroelektranu Đerdap u toku puštanja u pogon

U junu Tito je posetio SSSR-u prva od 1968, odlikovan je Ordenom Lenjina. Malo kasnije Tito u je u poseti Poljskoj. U Stokholmu održana prva Konferencija UN o ljudskoj okolini. Na predlog jugoslovenske delegacije, 5. jun proglašen Svetskim danom čovekove okoline. U SFRJ rasla zabrinutost zbog narkomanije, u Beogradu umrla devojka, deo grupe koja je provaljivala u apoteke – treća smrt od posledica droge za dve godine. Ovoga juna Devid Bouvi izdao peti album, kao persona Ziggy Stardust – The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (glam rock). Petorica operativaca Bele kuće su uhapšena tokom druge provale u Demokratski nacionalni komitet, skandal Votergejt poprima veće razmere tek dogodine. Zatim nas je sve iznenadila hrvatska emigracija, 19 pripadnika ekstremne hrvatske emigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, kasnije poznatih kao Bugojanska grupa, prelazi jugoslavensko-austrijsku granicu s ciljem dizanja ustanka koji bi srušio SFRJ i obnovio NDH. Tadašnji mediji su se usijali. Jugoslavenska vojska i snage sigurnosti likvidirali su posljednjeg pripadnika Bugojanske grupe u mesecu julu.

U julu se dogodilo nešto veoma važno za Užičane. Na pruzi Beograd-Bar, predata u saobraćaj deonica Valjevo – Užice (cela pruga 1976). Zatim je Državni sekretar SAD Villijam Rodžers posetio SFRJ. A na Brionima na zajničkoj sednici Predsedništava CK SKJ i SFRJ Rato Dugonjić je izabran novi potpredsednik. Razgovaralo se o izazovu nacionalizma i potrebi da se u svim republikama i pokrajinama povrati kontrola partije za njegovo prevazilaženje. Strah od umornih Turaka na putevima, posebno između Beograda i bugarske granice je bio veliki. Planirana je gradnja dva motela za turske vozače, SFRJ je bila na vrhu evropske liste udesa. Sovjetska sonda Venera-8 se spustila na tu planetu, da radi 50 minuta pod surovim uslovima. Lansiran je I prvi satelit iz programa Landsat za istraživanje Zemlje. Na Filmskom festivalu u Puli, Veliku zlatna arenu dobio je film Maestro i Margarita.

U avgustu je na TV Beograd je objavljeno da je ogromna sunčeva baklja preopteretila kablovske veze u SAD. Da su Elizabeth Taylor i Richard Burton u poseti Tita na Brionima. Da su Iz Vijetnama povučene poslednje borbene kopnene američke trupe. Zatim je predsednik SIV-a Džemal Bijedić optužio Australiju i Austriju da tolerišu obuku hrvatskih emigranata za terorizam i sabotažu. Dvadesetšestog avgusta započele su u Minhenu 20-te olimpiske igre. Upamćene su po napadu pripadnika terorističke palestinske organizacije „Crni septembar“ na Olimpijsko selo i ubili 11 izraelskih sportista. Upanćene su i po američkom plivaču Mark Špicu koji je osvojio je sedam zlatnih medalja. Za Jugoslaviju su osvojili 2 zlatne medalje bokser Mate Parlov i rukometaši. Užičani su sa velikom pažnjom pratili sva događanja.

U septembru smo sa velikom pažnjom pratili meč za svetskog prvaka u Rjekaviku između šahovskog genija Fišera iSpaskog dotadašnjeg šahovskog prvaka sveta. Šah je bio u to vreme veoma popularan u Užicu, održavana su čak i takmičenja među osnovnim školama. Mi članovi užičkog Šah kluba koji je bio u delu grada na “Lipi” ispod Berberske zadruge smo svakodnevno analizirali partije sa takmičenja u Rjekjaviku. Bobi Fišer pobedio Borisa Spaskog sa 12½–8½ u Rekjavíku i postao prvi Amerikanac svetski šahovski šampion (do 1975). A onda se petog i šestog septembra dogodio pomenuti “Minhenski masakr” upad palestinskih terorista u olimpijsko selo, ubijeno 11 izraelskih sportista, petorica gerilaca i jedan policajac. Izraelci će na to odgovoriti operacijom Božji gnev. U Jugoslaviji predsednik Tito je otkrio Spomenik Revoluciji na Kozari, povodom 30. godišnjice bitke, gledali smo direktan tv prenos. Zatim je održana Sednica Izvršnog biroa Predsedništva SKJ – Pismo poziva na beskompromisnu borbu protiv “štetnih pojava”. Kraj “liberalnog” perioda, komunistička partija želi povratak kontrole nad svim aspektima društva. Zatim dok se u Skoplju održava 20. Šahovska olipijada, jugoslovenska delegacij u Moskvi pregovara o uslovima sovjetskog kredita od 1,3 milijarde dolara. Ovog septembra u beogradskim komisionima pojavio se u prodaji Džepni kalkulator TI-2500 Datamath, kad smo saznali o čemu se ustvari radi zvali smo ga “digitron”. Zatim su mediji objavili da je Norveška na referendum odbila ulazak u Evropsku zajednicu.

Na početku oktobra smo saznali da je Danska odlučila da uđi u Evropsku zajednicu. Novinar i književnik Milosav Knežević Knez, urednik Prvog programa Radio Beograda, započeo je akciji “Knjiga solidarnosti” koja postaje tradicionalna i traje do današnjih dana. Zatim smo čitali Titov intervju u “Vjesniku”, rekao je: “Nama treba avangardna partija”, “mi moramo očistiti našu partiju” od karijerista, “sa demokratijom smo išli u preveliku širinu”, “Nikakav liberalizam i nikakva bolećivost tu nemaju mjesta” – “moramo biti nemilosrdni” u borbi za interese radničke klase. Partija mora biti kohezivna sila u svakoj republici, “rado bih se odmorio, ali… moram raditi” kako bi konsolidovao zemlju. Posle par dana Tito je razgovorao sa društveno-političkim aktivom SR Srrbije kojima je zamerio na nezavisnoj liniji, ignorisanju centralnih odluka i odupiranju naporima da SK ponovo bude neosporni autoritet. Rekao je i da je koncentracija kapitala, velikih banaka i trgovačkih kompanija u Srbiji izazvala nezadovoljstvo i nepoverenje u drugim republikama. Zatim se dogdilo to što je najviše interesovalo Užičane, posle višemesečnih nestašica zbog zamrsnutih cena SIV je odlučio da se podignu cene nekih prehrambenih artikala, uprkos protestima šefova sindikata. Sutradan ti proizvodi su se po novim cenama pojavili u prodavnicama. Zatim nas je do kraja oktobra veoma zainteresovao novi proizvod Soko Štarka flips “Smoki”; kao i novo prestavljeni na torinskom sajmu automobila Fiat 126 “peglica”. Saznali smo da je bila premijera filma “Poslednji tango u Parizu”, čije prikazivanje smo željno oćekivali u našem bioskopu Partizan.

Tito i Jovanka su domaćinski dočekali kraljicu Elizabetu Drugu
Tito i Jovanka su domaćinski dočekali kraljicu Elizabetu Drugu

U oktobru se u Užicu najviše komentarisaleTitove optužbe rukovodstva SK Srbije za “liberalizam” i otpor jakoj, disciplinovanoj partiji. Kao I “Pismo” Tita i SKJ – poziv na borbeniju partiju, “demokratski centralizam” i veći nadzor SKJ nad društvom. A sa tih tema našu javnost je skrenula poseta Jugoslaviji kraljice Elizabete Druge, to je bila njena prva poseta nekoj istočnoevropskoj zemlji. Tito je sa Jovankom ugostio kraljicu, princa Filipa i princezu Anu. Kraljica Elizabeta je tada pokazala da različita politika nije barijera za međunarodno prijateljstvo i to postavljanjem venca na grobu neznanog junaka na Avali. Nijedan zapadni državnik do tada nije doživeo toplu i spontanu dobrodošlicu kao kraljica Elizabeta u SFRJ. i tako posete kraljice ipak nastavila se čistka liberala u SFRJ pa je objavljeno da su visoki funkcioneri CK SK Srbije podneli ostavke: Marko Nikezić (predsednik) i Latinka Perović (sekretar), Bora Pavlović (sekretar GK SK Beograda). Mirko Tepavac, savezni sekretar inostranih poslova, daje ostavku, Koča Popović daje ostavku u saveznom Predsedništvu i povlači se iz političkog života. Dr prof. Marko Veselica osuđen u Zagrebu na sedam godina zatvora za kontrarevolucinarne aktivnosti, takođe i Joze Ivičević-Bakulić (4 godine) i Zvonimir Komarica. Na Sednica CK BiH: Osman Karabegović isključen iz partije, Avdo Humo, Čedo Kapor i Hajro Kapetanović “upozoreni. Dogodio se veći štrajk, radnici Ei Niš su štrajkovali i šetali gradom jer im kasne plate, kritikuju upravu i partijske zvaničnike, traže “radikalne mere” za poboljšanje rada fabrike… Zatim je skupština SR Srbije zabranila prodaju vila, radnji i placeva do sledećeg marta – zbog glasina o konfiskaciji i povećanom porezu, skočila je njihova prodaja i prenošenje na rođake, takođe i anonimna pisma. Užičani su bili zabrinuti. A onda nas je sve obradovala Prva epizoda “Pozorišta u kući”, pet serijala i 84 epizode. Ta radost je trajala do 1984. Novembar se završio svetski značajnom vesti da je na predsedničkim izborima u SAD ubedljivo pobedio Ričard Nikson. U isto vreme “Atari” je predstavio arkadnu verziju Ponga, čime je pokrenuo prvu generaciju video igara koje će promeniti detinjstvo mnogih generacija u budućnosti

Početkom decembra TV Beograd odlučila da od sledećeg proleća prekine prikazivanje veoma gledane serije “Gradić Pejton” zbog kritike komunista da serija podstiče “sitnoburžoaske vrednosti”. Održana je i Treća konferencija SKJ, tema je bila ideološko mobilizovanje omladine. Tito se žalio da je 300.000 osoba vojničke starosti u inostranstvu i pod “neprijateljskim” ideološkim uticajima. Zatim su nas mediji obavestili da su prekinuti mirovni pregovori između Severnog Vijetnama i SAD. Da je Rumunija druga socijalistička zemlja koja je postala članica MMF-a, prva je bila SFRJ. Ovog decembra 1972. ljudi su do sada (2001) poslednji put hodali Mesecom. Apollo 17, poslednja je misija programa i za sada poslednja sa posadom na Mesec. Malo nas je zabrinuo austrijski kancelar Bruno Kreisky koji je optužio Jugoslaviju za zveckanje oružjem nakon što je govor sekretara za odbranu Ljubičića shvaćen kao prikrivena pretnja. Nemci su se pomerili unapred, Nemačke, Istočna i Zapadna, priznale jedna drugu, uspostavljaju diplomatske odnose tako je omogućen njihov prijem u UN. Ono što se najmanje sviđalo Jugoslovenima pa tako I Užičanima bile su ovoga meseca objavljene ekonomske mere štednje u SFRJ tj. smanjenje plata u zaduženim fabrikama ili zamrzavanje u neproduktivnim sektorima; ograničenje kredita na najviše trećinu prihoda, otplata najduže 30 meseci za automobile jer je kreditna kupovina kola, televizora i druge robe je doprinela inflacionom pritisku.

Tako se završila 1972. iodina i dok smo se spremali da dočekamo Novu 73. pojavila se statistika iz 72. Koja kaže: u Jugoslaviju ušlo 21,5 miliona stranaca, od čega pet miliona turista, ukupna potrošnja blizu milijardu dolara. Prema dokumentu sa Desetog kongresa SKJ iz 1974, nacionalni dohodak 1947-72 je povećan za 4,5 puta. U prvih devet meseci, preduzeća su imala gubitke od 140 miliona dolara, od čega 58% u industriji i rudarstvu (električna energija 20 miliona dolara gubitaka); inflacija 17%. Gubici su bili 87% veći nego 1971. Po “najboljim procenama”, u SFRJ ima nekoliko stotina ljudi sa imovinom ili gotovinom i do pola miliona dolara, jedna trećina radnika zarađuje manje od 84 dolara mesečno, prosečna plata oko 100 dolara, tj. 1.670 novih dinara (1 dolar iz 1972 = oko 5,9 dolara iz 2017). Polovina domaćinstava ima frižider, četvrtina veš-mašinu (u poređenju sa 1% pre 15 godina); mali automobil košta 24 plate, televizor 1,5, muško odelo pola.

Ipak ono što nam je najviše ostalo u sećanju iz 1972. godine i na šta nas i danas na brojnim tv programima podsećaju bile su tv serije i igrani filmovi: “Pozorište u kući 1” (1972-73), “Građani sela Luga”, “Izdanci iz opaljenog grma”, “Majstori”, “Selo bez seljaka”, “Ću, ćeš, će”, “Obraz uz obraz” (1972-74), “Ženski razgovori”, “Lutka opereta”, “Kako”, “Glumac je, glumac” (TV Beograd); “Klupa u Jurjevskoj”. Kao i neki domaći filmovi: “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “Pukovnikovica”, “Majstor i Margarita”, “Valter brani Sarajevo”, “Vuk samotnjak”…

marka za reklamu 700px
marka za reklamu 700px