Decembar 1974.

826
Andrija Đurović sa sestrom Olgom
Andrija Đurović sa sestrom Olgom

Ovog decembra u školi “Andrija Đurović” predratnoj “Kralja petra II” u holu je otkrivena bista ovom partizanskom heroju, komandantu “Radničkog Bataljona”. Rođen je na Tatincu 1916. godine između dva rata je bio jedan od najpoznatijih užičkih aktivista “naprednog pokreta”. Njegova setra Olga Đurović, učiteljica takođe narodni heroj, kurir okružnog komiteta KPJ, pogiula je u bitci na Drežničkoj gradini 1941. godine.

Jovan Ostoić je ponovo imenovan za direktora i glavnog odgovornog urednika “Vesti” i radija “Titovo Užice”. I tada se govorilo o tome ko će finasirati “Vesti”, kritikvane su opštine osnivači iz užičkog kraja koji nisu uplaćivale sredstva na račun Vesti iako su bile obavezne, obavezu je samo ispunjavala užička Opština. Inače ovog meseca “Vesti” su slavile 30 godina kontuiniranog rada. Tom prilikom urednik lista Petar Tešić je napisao: “Nazdravljujući vremenu kada smo počeli, istina sa iskustvom onih slavnih dana 1941, setićemo se pređenog puta, velike pobede nad fašizmom i svih drugih koje smo zajedno izvojevali i o njima ostavili neizbrisiv tra. ‘Vesti’ su imale tu sreću da budu njihov živi svedok, hroničar čije beleške sada predstavljaju bogastrvo o jednom vremenu u kome smo, idući napred, obarali rekorde, gradili nove objekte i stalno rasli uvereni da su čovek i rad naše najveće vrednosti. ‘Vesti’ su uvek bile u njihovoj službi, otvorene i privržene putu nove revolucije i Tita – samoupravljanja, republike radnika i udruženog rada… – ‘Vesti’ nstavljaju tradiciju prvog partizanskog lista.

Najveća novost u hotelu “Palisad” na Zlatiboru”, je bila novosagrađena sauna u depadansu i novootvorena biblioteka. Knjige su bile pozajmljene od poznate čajetinske biblioteke. Hotel je tada posedovao Salon za dnevni boravak, onaj u kome su bez prekida skakala i trkala i vrištala deca, Televizisku salu u kojoj je svakodnevno dolazilo do svađa ko će šta da gleda, prvi ili drugi program, šah salu u kojoj su se često održavale velike kockarske partije i u kojoj je navraćao na “partijicu” i Draža Marković, ski – liftove na Obudujevici, konjsku zapregu sa sankama koja je zimi vozila goste po visoravni Zlatibora. Sećam se, u salon hotela je često svraćao slikar tada “Milić od Mačve” sa perom i tušem uvežbavao crteže. Jednom prilikom je crtao konje, kada je izašao te crteže je ostavio na stolu, neki koji su ga posmatrali ispod oka skočili su i počeli da se otimaju, pozvana je i milicija…

Tih dana su borci NOB–a osnovali fond koji će da nagrađuje literarne radove na temu “Druga proleterska”, pokrenuta je akcija za osnivanje “Kluba privrednika”.

Platnene vrećice za Faks helizim
Platnene vrećice za Faks helizim

U gradu je Iznenada je “pukla” vest da će poskupeti prašk za pranje. Ljudi su vukli gomile vrećica i kutija: “Supera”, “Toma”, “Faksa”, “Persila”, “Miksala”, “Vredne pralje”, “Fani”. Na ulici se čulo grozničavo “Gde nađe “Faksa”? Koliko će poskupeti? U to vreme najtraženiji prašak za pranje bio je Faks Helizim, Nezamjenjivi original domaće kemijske industrije. Tome je doprinela TV reklama koja je ovako izgledala: Gužva pred dućanom. Žamor. Jedna žena pita: “Šta kaže, šta kaže?”, druga odgovara: “Stigao je! Fax Helizim!”. Pojava platnene ambalaže Fax Helizima potaknula je neobičan modni mikro-trend — bele vrećice s uzorkom crveno-plavog logotipa isprva su korištene kao kuhinjske krpe, a zatim se netko dosjetio iz njih izraditi bermude. Ovaj modni artikl, popularan među tinejdžerima sredinom 1970-ih, najčešće je nošen u kombinaciji s majicama Fruit of the Loom ili John Player Special. Najverovatnije iz ovih razloga Faks helizim je bio najtraženiji prašak za pranje… Za 24 časa ispražnjene su sve užičke prodavnice i magacini, stvorio se problem gde po kućama smestiti tolike zalihe praška. Kuće, ulazi u zgradama su mirisali na različite vrste praška za pranje. U kupatilima tesno, u ostavama nezgodno zamirisaće zimnicu u podrumima vlažno… Po prodavncama prodavci na muci, po ceo dan hiljaditi odgovor isti “Nema, ne znamo kad će stići. Ne znamo…” Na kraju prašak nije poskupeo a “Merima”, “Sapunija” i “Abus” snadbeće Užice sa 200.000 klograma praška. Na užičkom pijacu se pojaviše razlčite vrste praška upola cene.

  1. decembra, 72 radnika valjaonice bakra su se uselili u novooizgrađenu zgradu ispod Gimnazije kasnije nazvanu “Beli Dvor”

U knjižaru “Pobeda” stigle novogodišnji ukrasi i čestitke, celom dužinom velikog pobedinog izloga bile su okićene plastične jelke, izloženi ukrasi, venci čestitki, izlozi su išarani sprejom koji je podsećao na sneg. Užični su se spremali da isprate 1974. godinu. Užičani su se i ove 1974. Godine najviše grejali na lož ulje koje su kupovali na Jugopetrolovoj pumpi kod Aleksandrovog mosta tu u omladinskoj ulici a Čkalja je bio najpopularniji glumac. Tako je nastao i ovaj kalendar na kome je mnogo Užičana pratilo prolaznost 1974.

. I najpopularniji Jugoslovenski glumac Čkalja je kupovao lož ulje kao i svi ostali
. I najpopularniji Jugoslovenski glumac Čkalja je kupovao lož ulje kao i svi ostali

Stigli smo u ovoj mojoj užičanstvenoj hronplogiji do kraja 1974. Godine. Kada sam pošao u Gimnaziju počeo sam da vodim mesečni dnevnik događanja u zemlji i svetu. Događanja o kojima su Užičani najviše pričali na javnim mestima, posebno u kafanama za koje su čuli na tadašnji medijima: novinama, radiju i televiziji. Zato sam u mogućnosti da na kraju svake sedamdesete godine napravim pregled događanja koji su mediski zainteresovali nas Užičane.

Najvažnijeg čega mogu da se setim pre nego uđem u ozbiljniju hronologiju uz pomoć zapisa moga dnevnika događanja, iz mog ugla posmatranja su ovi događaji: U SFR Jugoslaviji, početkom 1974. došlo je do usvajanja novog ustava, koji je važio kao najduži ustav na svetu. Zatim je Tito proglašen je doživotnim predsednikom države. U Jugoslaviji je došlo i do nekoliko izbora na kojima su značajno promenili političku strukturu u zemlji. Tito je pokušavajući da održi naciju na okupu dok je još na položaju. Napunio je u maju 82. Godine, sve više se okretao konzervativnim, ortodoksnim rešenjima. Zahtevao je da se vlast na svim poljima vrati radničkoj klasi, u februaru dao zemlji četvrti socijalistički ustav. Novi dokument je određivao da profesionalni industrijski menadžeri i državni administratori moraju biti zamenjeni članovima tzv. osnovnih organizacija udruženog rada. U najboljem slučaju ovaj glomazan, novi aparat je pretio da degradira industrijsku i državnu administraciju čistkom menadžerskog personala koji ima iskustva. Ove godine Ernő Rubik izmislio “Rubikovu kocku” u Mađarskoj, Nabavio sam je 1980. A uspeo da složim posle godinu dana. U to vreme sam posebno pratio filmsku umetnost, sećam se da je Najprofitabilniji bioskopski hit iz 1974. godine bila je vestern komedija “Vruća sedla” koju je režirao Mel Bruks, koja danas uživa reputaciju jedne od najboljih holivudskih parodija. Ove godine su se dogodile i premijere kultnih filmova kao što su: Kineske četvrti, Kum II, Ubistva u Orient Expresu, Veliki Gatsbi i Prisluškivanjae. Što se tiče popularne muzike Ramonsi su 1974. godine imali svoj prvi javni nastup, domaće Bijelo dugme je objavilo prvi album, a na Evrosongu u Brajtonu je pobjedu odnijela ABBA pesmom “Waterlo”. Što se tiče književnosti Stiven King je objavio roman Keri, prvi roman objavljen pod njegovim pravim imenom.

Spektar kolor specijal, prvi kolor tv iz EI Niš
Spektar kolor specijal, prvi kolor tv iz EI Niš

Na televiziji smo gledali tv serije: “Otpisani” “Dimitrije Tucović”, “Tajne Jadrana 2”, “Divlje godine”, “U registraturi”. Od domaćih filmova najpopularniji su bili: “Otpisani”, “Užička republika”, “SB zatvara krug”, “Crveni udar”, “Derviš i smrt”, “Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj”, “Kapetan Mikula Mali”… Čim sam ovo zapamtio od događanja van Užica to znači da su to za mene bili najvažnija događanja.

A hronološki bi to za Užičane izgledalo ovako:

U Januaru je se Videla je kometa Kohoutek. Pod uticajem medija gledali smo noću u nebo sve dok nas vrat nije zaboleo i videli tu kometu. Bilo nam je zanimljivo da u tom vremenu naftne krize bila potpisana odluka da se smanji brzina u SAD na 55 milja kako bi se štedeo benzin. Bili smo ponosni što je EI Niš počela da proizvodi televizore u boji. Zvali su se “Spektar kolor specijal”. Mirjana je rekla: “Secam se da sam glumila daljinski upravljac i menjala kanale (dva kanala) kad sam bila mala, kad je tata kupio taj prvi EI kolor tv… Pretili smo Tita koji je bio u poseti Indiji, Bangladešu, Nepalu i Siriji. Ovog januara smo prvi put čuli za Zorana Đinđića kada su se u Ljubljani sastali predstavnici filozofskih fakulteta iz Beograda, Zagreba i Ljubljane. Pokrenuli su inicijativu za osnivanje Saveza studenata filozofskih fakulteta Jugoslavije, koji bi usvojio Nacrt rezolucije o prilikama u zemlji – rezolucija zabranjena, autori osuđeni u septembru među njima je bio Zoran Đinđić.

U februaru su nam skrenuli pažnju ova događanja: Završnica američka svemirske misija Skylab 4, trojica astronauta se vratila na zemlju posle 84 dana. Zatim je nas koji smo čitali Aleksandra Soljzenicina iznenadila vest da je pisac proteran iz SSSR-a I da mu je oduzeto državljanstvo. Zatim smo se naivni čudili što je general-major Čehoslovačke vojske Jan Šejna posle gubitka političke moći i uticaja na početku Praškog proleća, potražio je utočište u američkom konzulatu u Trstu i prebegao u Sjedinjene Države gde je otkrio da postoji “Plan Polarka”, koji predviđa upad Varšavskog pakta u Jugoslaviju preko Austrije, u slučaju nereda posle Titove smrti… Jugoslovenski mediji kasnije to uglavnom nazivaju lažima, ali smo se zabrinuli… I tako 2. Februara Skupština SFRJ donijela novi Ustav koji je bio na snazi do raspada države, najduži ustav na svijetu. Ovaj ustav je najdirektnije ugrozio jugoslovensku državu i najviše doprineo državnoj krizi. Prva posledica primene ovog ustava bilo je osam različitih njegovih tumačenja.

Na početku marta Užičani su na medijima pratili Delegaciju SKJ na čelu sa Kirom Gligorovim u zvaničnoj poseti Severnoj Koreji. Naravno ipak nas je najviše zaokupio Poslednji “Ćira” na pruzi Užice – Višegrad. Šarganska osmica je obnovljena 2003. za turističke potrebe, spojena s Višegradom 2011. Zatim se dogodila najveća avionska nesreća u istoriji civilnog vazduhoplovstva, poginulo je svih 346 putnika i članova posade u turskom putničkom avionu DC-10, koji se srušio blizu Pariza. Odmah posle toga u Parizu otvoren aerodrom Čarls de Gol. Zatim smo obavešteni da su pronađeni ostaci kostura i oruđa pračoveka starosti od 800.000 do 1,8 milijuna godina u pećini kraj Pule. A kod Svetozareva (Jagodine) otkrivena vilična kost Dynoteriuma gigantissimusa, pretka mamuta, duža od 1 m, starija od milion i po godina. Zatim se dogodila eksplozija metana u rudniku kod Soko Banje, stradalo 15 rudara. Što se tiče osvajanja svemira ovog marta sovjetski Mars-6 se srušio na tu planetu, zatim je Mars-7 promašio planetu prilikom sletanja; predhodnog meseca, Mars-5 je ušao u orbitu ali se pokvario posle nekoliko dana a Mars-4 je promašio planetu pre ulaska u orbitu. Ztim je posle sastanka OPEC u Beču proglašen kraj Naftne krize, većina članica prekida 5-mesečni embargo protiv SAD, Evrope i Japana, Saudijci povećavaju proizvodnju a Jugosloveni još više nego pre krize da se grejeu na lož ulje. Savezno izvršno veće, u odgovoru na notu od 11. marta, optužuje italijansku vladu za kršenje sporazuma iz 1954. i napad na jugoslovenski suverenitet u delu Trsta, jugoslovenski tenkovi pomereni bliže granici a stariji u Užicu su bili zabrinuti. Zatim smo pratili Grupu B svetskog pampionata u hokeju na ledu u Ljubljani. Ameri bili prvi a Jugoslavija druga. U Kini otkrivena Vojska od terakote. Kada je do nas stigla vest da je grupa kineskih seljaka iz pokrajine Šensi 29. marta 1974. dok je kopala bunar, prvi put slučajno otkrila Ratnike senki ili Glinene ratnike, ogromna vojska od terakote ko budila pažnju javnosti zbog svog izgleda, veličine i brojnosti pokušavala da što više o tome sazna. Naučnici se od onda pitaju da li je moguće da su svi ratnici rađeni na osnovu stvarnih ljudi ili je jednostavno bila reš o “šabolonu” pa su detalji kao što su frizura, oblik nosa ili ušiju urađeni nasumice kako bi se razlikovali. Zatim smo se zaiteresovali za prvu sondu Mariner 10 koja je stigla do Merkura i istraživala tu planetu. U toku noći smo čuli na Radio Luksemburgu za grupu Ramones koja je prvi put svirala pred publikom.

U Aprilu su i Užičani ožalili fracuskog predsednika Žorž Pompidua koji je preminuo drugog aprila. Zatim smo ispratili 46. dodelu Oscara. Za najbolji film je proglašen The Sting-Žaoka, Džordža Roja Hila sa Pol Njumenom, Robertom Retfordom i Robertom Šoom koji je dobio ukupno sedam Oskara. ukupno sedam nagrada od 10 nominacija. Zatim su svi tada postojeći mediji pratili Tita u Bosni i Hercegovini pa I mi hteli nehtelu u Doboju, Zenici, Travniku, Bugojnu, Mostaru, Sarajevu. A onda je nas ljubitelje dobre knjige iznenaio Stiven King koji je objavio roman Keri, prvi pod svojim imenom. Lično nisam ljubitelj horora ali sam sebe naterao da knjigu pročitam i shvatam da je to nešto sasvim novo u svetskoj književnosti. U to vreme sedamdesetih Pesma Ervovizije je bila sasvim drugačija nego danas, prva je bila grupa ABBA sa pesmom Vaterlo. Korni grupa je osvoila dvanesto mesto sa “Mojom generacijom”. Zatim je nas užičkih urbanih mladih svu pažnju uzeo Rok Festival Kalifornia Džam (poznat i kao Cal Jam) bio je festival rok muzike čiji su nosioci Deep Purple i Emerson, Lake & Palmer, održan u Ontario Motor Speedvai u Ontariju, u Kaliforniji, 6. aprila 1974. Producirao ga je ABC Entertainment, Sandi Feldman i Leonard Stogel. Kalifornijski džem privukao je 300.000–400.000 ljubitelja rok muzike, posebno hevi metala. Festival je postavio rekord za najglasniji sistem pojačanja ikada instaliran, Bio je to jedan od poslednjih u originalnom talasu rok festivala, kao i jedan od najuspešnijih, ali i finansijski najuspešnijih. Nagovestio je doba konsolidacije medija i industrije rok muzike.

Prvi užički video klub-studio Video radionica
Prvi užički video klub-studio Video radionica

Deceniju kasnije kada sam otvorio prvi užički Video klub Vudeo radionicu. Bavili smo se i izradom VHS mastera sa tada najnaprednijeg filipsovog sistema LaserVision što bi moglo da se prevede kao Laser vizija, koji je nudio u to vreme maksimalan video kvalitet. Video ploče na kojima su bili filmovi i koncerti bile su formata kao vinilna LP ploča, srebrne svetlucave boje kao današnji CD diskovi. Tokom vremena nabavio sam za to vreme impozantnu kolekciju LaserVision diskova – preko 200 vrkunskih holivudskih filmova, kao i 50 video snimaka rok koncerata direktno iz Švajcarske, i mogao bih naglasiti da je Video radionica tu tehnologiju prva uvela u nekadašnju Jugu… Filmove smo titlovali, a mastere prodavali na području cele tadašnje Jugoslavije pouzećem. Najviše novca mi je donela ploča kocerta grupe Dip Parpl snimljenog na Kaliforniji Džem rok festivalu.

Na samom kraju ovoga aprila smo obaveštini da je Savezna skupština SFRJ usvojila novi Zakon o narodnoj odbrani: teritorijalna odbrana se tretira kao deo jedinstvene oružane sile SFRJ i najširi oblik orga¬nizovanja opštenarodnog otpora u republici, pokrajini i opštini[; takođe doneti Zakon o službi u oružanim snagama i Zakon o vojnoj obavezi. To je ovog aprila 1974. bila vest koja je zainteresovala najviše Užičana.

Na samom početku Maja zaznali smo da je osnovan Univerzitet Crne Gore. Da je Njemački kancelar Vili Brant podnio ostavku. Dvanestog maja u Skoplju se dogodio zemljotre. Taj zemljotres se, kako su objavili mediji, osetio i u Srbiiji i na Kosovu. Užičani koji su živeli u soliterima su prepadnuti napuštali zgrade. Ovaj zemljotres u Skoplju samo je izazivao strah. U ovo vreme sam se družio sa ljubiteljom rok muzike Čajom nočima smo slušali Radio Luksemburg. On je bio jedan od retkih Užičana koji je strastveno navijao za FK Hajduk i kada je Fudbalsko prvenstvo uzeo Hajduk, boljom gol-razlikom ispred Veleža bi je neverovatno radostan. Hajduk je ove godine osvojio i Kup maršala Tita, treći put u nizu od pet. Meni je bilo svejedno. Zatim su se mediji usijali da je Indija detonira prvu nuklearnu bombu. Postala je šesta nacija na svetu s takvom mogućnošću, prva van stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, a na izborima u Francuskoj je pobedio Fransoa Miteran. Saznali smo i da je NASA lansirala eksperimentalni geostacionarni satelit ATS-6 sa mnogim novim tehnologijama. Užičani su bili veoma zainteresovani za promociju prvog modela automobile Golf, prvi je kupio I iz Vogošća dovezao Užice moj čiča Đorđe Lazović.

Prvi užički Golf i Đorđe Lazović sa porodicom
Prvi užički Golf i Đorđe Lazović sa porodicom

Na početku juna medije je osvoila Vojna vežba “Drvar 74” povodom 30-godišnjice desanta na Drvar. Stigle su i vesti da je novi premijer Izraela Isak Rabinu, o Niksonovom triunfalnom putovanju na Bliski istok u Egipat, Saudisku Arabiju, Siriju, Izrael, Jordan). U Saudiskoj Arabijji Nikson za SAD potpisuje ekonomski i vojni sporazum. A Tito je u poseti Gonjem Milanovcu, Čačku, užičkom kraju a u Prilikama kod Ivanjice pušta u rad zemaljsku satelitsku stanica. Narvno Užičani su najviše prtili svetsko prvenstvo u fudbalu koje je održano od 13. Juna do 7. Jula u Zapadnoj Nemačkoj. Domaćini su u finalu porazili Holandiju 2-1. Jugoslavija pobedila Zair sa 9-0 u prvom krugu takmičenja, prošla u drugi takođe grupni krug, gde je izgubila sve utakmice i bila retrospektivno gledano na 7. Mestu u drugom krugu, da ne kažem poslednjem.

Dogodila se premiijera filma Chinatown – Kineska četvrt to je neonoar film Romana Polanskog. U glavnim ulogama pojavljuju se Jack Nikolson, Fej Danavej i Džon Hjuston. Film je dobio nominnaciju za jedanest Ossara, a pobijedio je u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Kineska četvrt 1991. je izabrana za čuvanje u Nacionalnom filmskom arhivu Kongresne Biblioteke Sjedinjenih Država kao “kulturno, istorijski ili estetski značajan”. A U Parizu prikazan film Emanuela I U Francuskoj je 8,8 miona gledlaca. Kada je ptikazan u Jugoslaviji slično je bilo prema broju stanovnika zemlje. Ovaj film je se slagao uz seksualnu revoluciju koja je bila u toku pa je zato bilo tako ogromno iteresovanje. Na kraju ovog juna čuveni ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov napustio tokom turneje u Kanadi ansambl baleta Boljšoj teatra i ostao na Zapadu.

Prvog jula mediji su objavili da je umro argentinski predsednik Huan Peron nasleđuje ga supruga Isabel. Dogodio se vojni udar na Kipru grupa oficira Nacinalne garde, pristalica ujedinjenja sa Grčkom, zbacila je predsednika arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson a Makarios privremeno izbegao sa Kipara. Albanija je bila u to vreme zatvorena zemlja bunkera. Njen dictator Enver Hodža je za pokušaj puča optužio ministra odbrane. A u Grčkoj je posle sedam godina kraj vladavine vojne hunte Konstantin Karamanlis se vraća iz izbeglištva iz Pariza, biće u vlasti do 1995. Godine. Zatim smo pratili Filmski festival u Puli, navijali za film Užičku republiku koja dobija Veliku zlatnu arenu. 28. Jula otvoren je Njegošev mauzolej na Lovćenu Meštrovićev rad.

Na početku avgusta Titov veliki prijatelj Iranski šah Reza Pahlavi odobrio ekonomski plan koji predviđa godišnji rast od 25,9% sledećih pet godina uz državnu potrošnju od 69 milijardi dolara. Zatim su nas mediji davili sa raznoraznim političkim događanjima i posledicama kao što je eksplozija u ekspresnom vozu Rim – Minhen blizu Firence u kojoj je poginulo 12 ljudi, za šta je preuzela odgovornost fašistička gupa Ordine Nero–Crni poredak, za tim je Ričard Nikson podneo ostavku a Džerald Ford postao predsednik SAD, jedini koji nije učestvovao na predsedničkim izborima. Onda smo gledali i slušali o drugoj invaziji Kipra od strane Turske kada je zauzela 37 odsto površine ostrva. Dvadesetog avgusta su nas obradovaovali na svetskom šampionatu u boksu u Havani Mate Parlov, Rajko Miljić i Dragomir Vujković koji su osvoili zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju. Dvadesetdrugog avgusta je objavljeno da je potpisan ugovor sa Vestingausom za gradnju nuklearne elektrane u Krškom. To je bio project vredan 518 miliona dolara, najveći ikad finansiran američkim i evropskim kreditima. Ovaj avgust 1974. godine se završio tragedijom u Zagrebu, brzi voz Beograd – Dortmud iskočio iz šina, poginulo 153 putnika.

Prvog septembra 1974. Bila je nedelja u horoskopskom znaku device. Američki predsednik je bio Džerald Ford, premijer Velike Britanije Harold Vilson a papa Sveti Pavle VI je vodio Katoličku crkvu. Stupio na snagu holandski zakon protiv piratskih radija. Ovog septembra Puč svrgnuo cara Hailea Selasija u Etiopiji. Čarls Koval otkrio je Ledu, 13. Jupiterov satelit. Uragan Fifi u Hondurasu ubivšo 5.000 ljudi. Tito rekao u Jesenicama da je uhapšena grupa od 30-tak sledbenika Kominforma koji su želeli osnovati novu KPJ. Kasnije tokom meseca stiglo je obaveštenje da su osuđeni na zatvorske kazne, a na zapadu se pisalo da Sovjeti žele pristup Jadranu.

Saznali smo da je osnovana rok grpa “Teška industrija”, kasnije smo upoznali Užicu pevača Vajtu. Meni je bila posebno zanimljiva vest da je BBC započeo servis Ceefax kod nas je dosta kasnije nazvan Teletekst. Posledica tog interesovanja je bila ta što kad sam otvorio TV5 Užice to je bila jedina lokalna televizija koja je imala tu uslugu u kojoj je Užice imalo posebno mesto. Da je za nju bilo više iteresovanja od novog vlasnika TV5 bi je imala jedina i u današnje digitalno vreme.

U oktobru Užičane kao i svi ostale u zemlji mediji su iznenadili vešću da su Kazne za saobraćajne prekršaje u SFRJ udesetostručene. Smrtnost na putevima je bila tako velika, da se smatralo da je ovde saobraćaj najopasniji na svetu. Moje društvo je bilo oduševljeno vešću da su švajcarci spasili hiljade ptica lastavica. Nihova avio kompanija Swiss Air ih je prevezla na jug kako bi ih spasila od nenadane rane hladnoće. Dvadesetog oktobra Beograd je proslavio 30 godina oslobođenja, Tito je odlikovao Beograd Ordenom narodnog heroja. U to vreme i mi ljubitelji rokenrola Užici smo otkačili za Cepelinima. Bili su zaista sasvim nešto novo! Prvi su rok bend gde je pevač Robert Plant u pesmama vrištao a to je neverovatni gitarista Dimi pejdž sihronizovao u neverovatno dopadljive pesme, uz predhodnog rok maga Džimi Hendrikasa, DipParpl Cepelini su izgledali kao da su se pojavili iz nekog drugog sveta. Oni su veoma brzo promanili svetsku rok scenu… Sličan evekat kao Cepelini u svetu u Jugi je uradilo Bjelo dugme kada se 11. novembra pojavio njihov prvi album “Kad bi bio bjelo dugme”. Debitantski album od samog je početka imao odličnu prodaju. Bio je zapakovan u provokativan omot Dragana S. Stefanovića koji će i ubuduće dizajnirati omote njihovih ploča. Album je doneo seriju pesama koje je zagrebački novinar Dražen Vrdoljak nazvao „pastirski rok“. U pesmi „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“ je početak priča o Bregovićevoj sklonosti plagijatima, jer je u njoj primetan uticaj pesme Čaka Berija „Rock n roll music“. Bregović je u prolazu iskomentarisao jednom prilikom: Hvala, ako smo dobri kao Čak, ne smeta mi i da je plagijat sve je to rokenrol… Znači i Čak je svirao pastirski rok!

Tog novembra bili smo veoma zainteresovani za vest da je dinar devalviran oko 7% na 17,28 za dolar – protiv inflacije i rastućeg trgovinskog i platnog deficita. Zatim nam je pažnju uzeo boks meč u kom je Klej tj. Muhamed Ali razbio Džorža Formena u Kinšasi. Zatim se SFRJ posvađala sa Austrijom optuživši da štiti naciste i toleriše njihove aktivnosti protiv Juge. A onda je državni sekretar Henri Kinsindžer posetio Jugoslaviju, šta su se on i Tito domunđavali nisam zapisao…A onda se dogodilo medisko ludilo neki Ronald DeFeo je ubio svoje roditelje, braću i sestre u Njujorku, to je za nas u Jugi bilo nezamislivo… Kao bio zaposednut demonom, to postiče istoimeni roman koji opet podstiče gomile horror filmova mislim da su se filmovi događali od 1979. Godine. 21. Ovog meseca neki mladi Užičani su otišli na deveti kongres Saveza socijalističke omladine Jugoslavije u beogradskom Domu sindikata ranije se to zvalo kraće Savez omladine Jugoslavije.

Prvog decembra gledali smo na TV kako Predsednik Tito položio kamen-temeljac za Nuklearnu elektranu Krško i kako je lansirana nemačko-američka sonda Helios-a za istraživanje Sunca. Posle premijere filma Kum drugi deo sa nestrpljenjem smo čekali da se isto dogodi u užičkom bioskopu. Zatim su nas mediji gnjavili sa izveštajima sa Sedmog kongresa Saveza sindikata Jugoslavije. Ovog meseca smo mi koji smo pratili Milivoja Jugina onog istog koji je prenosio sletanje na mesec, saznali da je NASA lansirala prvi zapadnoevropski, francusko-nemački, geostacionarni satelit, Symphonie-A. Pri kraju ovog meseca smo zaznali da je ciklon gotovo uništio australiski garad Darvin ubio je njih 71. i srušio 80 % kuća…