Maj 1963. godina (prvi deo)

1008

Prvi Maj, karneval jugoslovenskog socijalizma je proslavljen slično kao i proteklih godina. Omladina, pripadnici JNA i građani Užica poslali su Titu telegram sa dočeka štafete sa čestitkom za 71. rođendan. Bio je lep sunčan dan. Užičani su izašli na uranak na Belu Zemlju i proveli lepo prepodne. “Raketa” je organizovala brzu i prijatnu vožnju. Tu su bili i trubači, koji su podigli raspoloženje. Novootvoreni restoran “Zlatiborska noć” je bio prepun. Svako se zabavljao na svoj način. Bilo je mnoštvo dece, koja su se po grupicama zabavljala igrajući igre sa loptom. Od 1. maja, otvoren je i motel “Mlinarev san”, koji se nalazi i danas na samoj brani na Rzavu u “Ševelju” jedan kilometar, od centra Arilja, inače omiljeno mesto generacija užičkih “švalera”.

Prvomajski uranak 1963.
Prvomajski uranak 1963.

Proslavljen je i “Dan Mladosti”. Na Trgu, u popodnevnim časovima prisustvovalo je 20.000 ljudi. Ova proslava se pretvorila u veliki predizborni zbor. Govorili su Nikola Ljubičić – poslanički kandidat za organizaciono političko veće Savezne skupštine, Dobrivoje Vidić i Miloš Samardžić, radnik Valjaonice bakra, kandidati za privredno veće savezne skupštine. Održani su izbori. Rečeno je: “Glasali smo za najbolje”.

U Gradini su odlučili da isele direkciju preduzeća koja se nalazila u glavnoj ulici, Maršala Tita 42, presele u ulicu Vukole Dabića br 10. A na mesto nje da se adaptiraju dve prodavnice. U jednoj je planirano da bude specijalizovana prodavnica nameštaja, a u drugoj samoposluga koja je nazbana “Obnova”.

Zemljoradnička zadruga iz sela Subotica kod Aleksandrovca u Župi je takođe otvorila prodavnicu u ulici Miladina Popovića br. 7 (danas ulica Momčila Tešića) na „Lipi“. U ovoj prodavnici se prodavalo vino, rakija, voće, povrće, mlečni proizvodi.

O snadbevanju u gradu, domaćica Vera Subotić je rekla: “Na pijaci je sve jeftinije nego kod “Čigote”. Kod seljaka može i da se probere, što je velika prednost. Eto, na primer, u prodavnicama jaja se kupuju po 25, a ja sam na pijaci po 20 i po, 22 dinara. Prvi krompir, grašak, trešnje – pojave se kod “Povrtara” i to po jeftinijoj ceni nego drugde. Kod njega uvek ima sveže ribe. To je za pohvalu. Šteta što prodavnica nije velika, što je uvek gužva. U njoj rade neki preduzimljivi ljudi. Želim jođ nešto da kažem: za starije žene teško je naći cipele, sve neke “šimi” – za mlade`”

6 maja “Preduzeće za puteve” je počelo asfaltiranje puta Vodice – Nova Varoš, dužine 26 kilometara, a da bi olakšali radnicima otvorili su i restoran na Kokinm Brodu iz koga će se diretno nositi hrana radnicima na trasu i gradilišta preduzeća.

Mlinarev san u novije vreme
Mlinarev san u novije vreme

Ovoga meseca su Užičani kritikovali drskost nekih konobara u restoranu “Šumadija” (Truman). Neljubaznost mladih trgovaca u novootvorenoj samoposluzi “Obnovi”, ponašenje takođe mlade prodavačice kolača u tada veoma popularnoj poslastičarnici ““Opatija”, nalazila se prko puta Bloka “C” na glavnoj ulici kod ugla ulice do prodavnice „Metal“, koja je vodila prema Osnovnoj školi “Dušan Jerković”. Kritikovali su i rad servisa u ul. 7. Jula, danas je to ulica Mage Magazinović, dela za hemijsko čišćenje što su korisnicima uslovljavali da sa garderobe skinu dugmad pre čišćenja, da se ne bi istopila. To što su frižideri u Užicu koštali dosta skuplje nego u ostalim gradovima u zemlji. Na primer, Obodinov frižider u Užicu je koštao 145.000 dinara, dok je u Čačku koštao 137.000 dinara.

Užičke domaćice su se bunile kada su čule da se najesen planira preseljenju zelenog pijaca između ulica Heroja Dejovića i Ljubiše Vesnića, danas su to ulica Lipa i Nikole Pašića. Taj prostor je tada pripadao u jednom delu preduzeću “Otpad”, a drugom delu je bio drvara preduzeća “Čigota”. Danas je tu užički pijac. Jedno vreme pre nego je preseljen pijac, na ovom prostoru je bio zabavni park sa ringišpilima, strelištima i ostalim zanimljivim zabavnim automatima. Ringišpile je držao poznati Makso sa Carine. Mnogo dece i mladih iz grada željno zabave se okupljalo tada na tom prostoru, ali je bilo i džeparoša i prevaranata koji su tu čekali žrtve.

Ringišpil pored Lipskog potoka
Ringišpil pored Lipskog potoka

Momčilo Vlatković se žalio, kada je doneo tek kupljeni tranzistor koji nije radio, da mu je majstor u “Radiocentru” rekao: “Ako hoćeš da ti pogledam tranzistor prvo da platiš, a ako treba da ga ostane na popravci, platićeš i popravku“. A tranzistoru samo nije bio ispravan kontakt na baterijama. Novinar “Borbe” je kritikovao šofera raketinog autobusa koji je tokom celoga puta pričao upotrebljavajući svaki čas sočne psovke, iako je više njega pisalo ”Zabranjen razgovor sa vozačem”. Ipak novinaru je najviše smetalo to što je vozač dok je govorio vozio jednom rukom dok je drugom mahao, gestakulirao. Kritikovali su to da se u Domu zdravlja ne poštuje redosled predatih zdravstvenih knjižica, nego se red pravio prema poznanstvu i prijateljstvu sa zaposlenima. Žalili su se na to što nije osvetljen Veliki park ali posle ove kritike užiški EPS ga je osvetlio i Užičani su mogli da i u kasnim satima odu do kafane kod Ružića česme.

Uređen je i parčić ispred dečijeg dispanzera i oficirske zgrade u Omladinskoj ulici. Na 22 ara uređene su staze, postavljene klupe, zasađeno cveće, žbunje i drveće, na sredini je postavljen stub sa tri kraka na kome je neonska rasveta. Ovaj parčić postoji i danas.

Zgrada koja je prozvana "Obnova" po samoposluzi koja je bila u njenom prizemlju
Zgrada koja je prozvana “Obnova” po samoposluzi koja je bila u njenom prizemlju

Nikola Mirković je u Sevojni, kod stare crkve, prodavao njivu zvanu “Papratuša”. Radomir Milovanović iz Ratarske je prodavao jedan hektar obradive zemlje u Dubokom, a Aleksandar Krstović se odricao svoje žene Dobrinke kao i Savo Lučić žene Radojle.

U razgovoru sa M. Mirosavljevićem, novinarom Vesti (otac dugogodišnjeg direktora EPS Užice M. Mirosavljevića) Olga Živković potpresednik narodnog Odbora sreza je rekla: “Narodno pozorište u prošloj sezoni dalo je 111 predstava koje je gledalo 13 000 posetilaca . U ovogodišnjoj sezoni dalo je 175 predstava za 33.985 građana. Muzej ustanka iza renovirananja posetilo je preko 40 hiljada građana, radnički univarzitet na području sreza samo u prošloj godina organizovao je 44 seminara i 22 tečaja za društveno političko i stručno obrazovanje, a Radnički univarzitet u T. Užicu organizovao je 154 seminara, predavanja, filmskih predstava. U kulturno društvenom političkom uzdizanju sve značajniju ulogu dobijaju radio i televizija i druga sredstva informacija. Statistika pokazuje te 1963. u užičkom srezu ima 11.879 radio-aparata i više od 200 televizora. Da se bilo povećalo interesovanje za film i knjigu. Na području užičkog sreza postoji 15 matičnih bilioteka, a u bioskopima se broj sedišta povećao sa 3.807 na 4.120”.