Највећи споменик Јосипу Брозу Титу

326

Највећи споменик Јосипу Брозу Титу рад вајара Франа Кршинића, налази се у Ужицу. Постављен је 3. јула 1961. на Трг Партизана у част председника СФРЈ, маршала, који је у време Ужичке републике 1941. из Ужица руководио ослободилачком борбом и партизанским одредима у Југославији, чије је име „Титово Ужице“ град носио од 1946. до 1991. године.

Бронзани маршал на Тргу
Бронзани маршал на Тргу

По постављању споменика, у чланку на првој страни „Вести“ записано је: „Забацио је главу мало улево. Гологлав је. Валовита коса је уредно зачешљана. На Титу обични војнички шињел. Закопчан. Леви ревер пребачен на десну страну прешао преко оковратника. На његовој униформи нема никаквог чина. Он је војник, прави војник једног народа.“

Преношење бронзаног маршала
Преношење бронзаног маршала

Био је „прави војник једног народа“ све до 1991. године, а тада је, уз бес неких који су када је споменик спуштен да би био привезан за дизалицу пљували и ногама ударали у главу, премештен у двориште Народног музеја, где се и данас налази.

Спрдња са спомеником током протеста
Спрдња са спомеником током протеста

Монолитни бронзани споменик, фигура у стојећем ставу висока 4,75 метра, тешка неколико тона, највећи је споменик Титу, већи је и од онога у Кумровцу. Био је постављен на западном делу централног простора трга, на ниском постаменту на ивици позиде и дугачке шкарпе покривене цвећем, у позадини су зграде Народног позоришта и „Друштвеног дома“.

Данас у дворишту Народног музеја
Данас у дворишту Народног музеја

Трг партизана је популарно место окупљања Ужичана. Споменик Титу, камене клупе и степенице биле су до деведесетих посебно место окупљања младих Ужичана. Ту „код Тита“ налазили су се љубавни парови, седело се поподне, а и у ноћњим дружењима. Доста генерација је одрастало седећи на маршаловој левој чизми, на којој се и данас види да је била угланцана до високог сјаја.