Од “Јапур бара” до кафе-бара “Револт”

2254
Кафе - бар Револт флајер (фото privredaregiona.com)
Кафе – бар Револт флајер (фото privredaregiona.com)

У анкети часописа “Caffe-bar” ужички кафе “Револт” је изабран за један од 10 најинтересантнијих локала у Србији. Власници су били Бранко Карапетровић и Бранко Ђурковић, који су отворили кафе-бар 2003. године у улици Петра Ћеловића, на Мегдану. Бранко Ђурковић је изашао из заједничког посла 2006. године.

Шанк (фото privredaregiona.com)
Шанк (фото privredaregiona.com)

До 2001. у овом простору био је ресторан Ратка Дрчеле “Јапур бар”, познат по тамбурашима и доброј кухињи. Назван је по Јапуру, посебном Ужичанину, који је сакупљао секундарне сировине и боравио пред улазом некадашње самопослуге “Обнове”, према Главној улици. Поподне би силазио у подрум зграде, где је сакупљао све и свашта од картона до метала да одмори. Понекад би, кад су јаке зиме, преспавао у топлом подруму који су грејале цеви од централног грејања. То место је од Ужичана добило назив “Јапур бар”, што је Дрчела после адаптације подрумског простора у ресторан усвојио.

Део ентеријера (фото ФБ Бранка Карапетровића)
Део ентеријера (фото ФБ Бранка Карапетровића)

Занимљив због свог необичног ентеријера, кафе “Револт” је по отварању задобио велику пажњу гостију и постао ужички мејстрим хит. Од музике се ту може чути: soul, funk, acid jazz, hip hop, reggae, jazz, drum ‘n’ bass, deep house итд… У Револту су организоване тематске вечери као “Арт лајв” – сликар Миодраг Пешић из Ваљева портретисао током вечери музичаре који свирају и госте, а радове затим излагао у кафићу. Било је и изложби фотографија “Црно бели свет”, као и радова ученика уметничке школе у Ужицу.