Понос Ужица Радио-клуб „Ацо Вучковић“ YU1ABH-YU1FLM-YT2W

1028
Лого ужички радио клуб
Лого ужички радио клуб

Клуб је један од првих радио клубова на Балкану у некадашњој Југославији. Тачније, основан је у јуну 1947. и био je други југословенски радио клуб. Основали су га етузиjасти и од самих почетака до данашњих дана чланови су му ентузијасти за радио-технику, електронику и електротехнику. Више од 10.000 чланова клуба учествовало је у одржавања веза, такмичењима, изградњи и поправци антенских система и уређаја, радио гониометрији.

Ужички мали и велики радиоаматери из клуба "Ацо Вучковић на делу
Ужички мали и велики радиоаматери из клуба “Ацо Вучковић на делу

Ужички радио-аматери су поставили први разглас 1949. године по улицама вароши. Исте године су израдили и прву југословенску мобилну радио станицу. Клуб је емитовао први Југословенски аматерски ТВ програм. Била је то прва ужичка телевизија емитована 1983. Радио-аматери су саградили предајник и антене и производили програм који је емитован уз сарадњу са приватним ужичким Видео студиом “Видео радионицом” Предрага Ковачевића у току неколико јубиларних ужичких дана.

Диплома Ужичани године
Диплома Ужичани године

За 71 година постојања, чланови клуба су оставили значајан траг у историји Ужица и радио-аматеризма. Најзначајнији допринос клуба је дат за време агресије НАТО пакта на Југославију, када су имали важну улогу у систему веза за обавештавање и информисање Ужичана, у сарадњи са првом градском приватном професионалном телевизијом ТВ 5 Ужице. Иако је овај ужички радио клуб много пута пресељаван, освајао је значајна признања у светким и домаћим радио-аматерским такмичењима. Најзначајнија награда је пехар Савеза радио – аматера Југославије, који су освајали узастопно пет година и једини добили пехар у трајно власништво. Успешне активности клуба било је и склапање рачунара ручне израде “Галаксија”. Један од првих PC, кућних рачунара у Ужицу налазио се у радио-клубу, који је кроз рачунарску секцију био доступан заинтересованима да уђу у свет информатике и програмирања.

Радио клуб у Дечанској 19
Радио клуб у Дечанској 19

Активност радио-клуба је опала од 2005 године, када је остао без подршке локалне самоуправе и исељен из просторија. Од краја 2015. године радио-клуб је поново добио просторије и обновио рад, а сада се налази у Дечанској 19.

Пеђа Супуровић: Клуб је данас активан и има нове младе радио аматере, који су веома успешни у свим активностима, поготово такмичењима. Клуб је отворен за све Ужичане које занимају радио-техника, електроника и техника уопште.