Улица Немањина

172

Стеван Немања (1113 – 1199) био је велики жупан Рашке, родоначелник династије Немањића. По њему носи име једна од најдужих ужичких улица, која води од раскрснице на Ракијској пијаци, преко Царине до Сарића Осоја.

Почетак Немањанине улице некад
Почетак Немањанине улице некад

У Немањиној улици је најочуванија амбијентална целина Ужица из друге половине 19. века. До Царинског моста наслоњене једна на другу сачуване су куће из старога Ужица, када је ова улица носила име кнеза Лазара што се може видети на првом регулационом плану 1891. године. Ту је кућа Андре Станића, која је саграђена 1850. године. Ту је 1876. рођен знаменити Ужичанин Андра Станић грађевински инжињер, министар, народни посланик… Пројектовао је трасу пруге Чачак – Ужице – Кремна – Шарган. Заслужан за подизање железнице у Србији и у ужичком крају. Био је један од оснивача Удружења Ужичана у Београду као и Фонда сиромашних у Ужицу. Умро је 1954. у родној кући у Ужицу

Почетак Немањанине улице сад
Почетак Немањанине улице сад

У овој ужичкој улици налази се кућа и ливачка радионица Петра Аврамовића Чикириза, саграђена у другој половини 19. века. Обе куће су под заштитом државе.

Ту је Дом за децу и омладину „Петар Радовановић“, ЈП „Србија шуме“, стамбени блок, породичне куће са пословним и угоститељским локалима и Медицинска школа.

Инжињер Андра Станић, један од најзаслужнијих за развој железнице у Србији
Инжињер Андра Станић, један од најзаслужнијих за развој железнице у Србији