Ужичка клековача

2929

Требало би то да буде регистрован бренд ужичкога краја. Од 1969, традицију производње Ужичке клековаче је чувало и неговало предузеће “Инекс-клековача”. Данас је то наставило пекарско предузеће “Сретен Гудурић”. Како је настала у Ужичком крају, сматра се ужичким специјалитетом. Позната је и ББ клековача (Бајнобаштанска).

Трговац Тома Наумовић
Трговац Тома Наумовић

Клековача се производила и извозила још у 19 веку, била је популарна у целој Србији. За првог произвођача Ужичке клековаче сматра се Тома Наумовић, ужички кафеџија и трговац, који је клековачу продавао најпре у Босни и Београду, а затим у целој Србији. Наумовић је клековачу правио по старом оргиналном рецепту: “Клековачу правити од пролетне клеке. 4кг млевене клеке прелити са 100 килограма меке ракије од 5-8 гради и оставити да остоји 5-8 дана, затим је препећи тј. дестилисати.“

У старом Ужицу су се овим послом бавили Милутин Кремић, Михајло Јелисавчић, Љуба Драгутиновић, Малиша Атанацковић, Радојица Јовановић са Ракијске пијаце, произвођач клековаче и власник куће, где је и данас кафана “Конго”. У продужетку Конга и у дворишту је била пецара. Клековачу је продавао у флашама од 1 литра са сопственом етикетом.

Радојица Јовановић с Ракијске пијаце, произвођач Ужичке клековаче
Радојица Јовановић с Ракијске пијаце, произвођач Ужичке клековаче

Највеће казане за печење клековаче су имали Бранислав Атанацковић, Вилиман Јовановић и Милутин Кремић. Могли су да произведу 500 литара клековаче на сат.

Иако је било покушаја да се производи вештачка клековача од клекиног уља и алкохола, или излагања сунцу стаклених флаша са ракијом и бобицама клеке у њој, оргиналан Наумовићев начин је опстао. Данас Гудорићева “Ужичка клековача” добија златне медаље на сајмовима:

Етикета некад најпознатије Инекс Ужичке клековаче
Етикета некад најпознатије Инекс Ужичке клековаче

“Клековача Стерен Гудурић

Боја: златно жута, класична боја ракије из храстовине

Мирис: клека је у овој ракији скроз смирена, добила је мирис лековитих трава, па мирише на сув планински откос, тако да се ова ракија по мирису скроз приближила траварицама. У сваком случају, изузетно пријатно. Мирис борових иглица, то је нота која се осећа код одлежале шљивове препеченице од сорте трновача/јакљанка, јако лепо се уклапа у шумско ливадску атмосферу коју гради ракија. Ту су још мирис сувог пчелињег саћа, не свежег меда, већ управо неке медне сувоће. На крају додир камилице.

Ужичка Гудурићева клековача, добитник многих награда
Ужичка Гудурићева клековача, добитник многих награда

Укус: На почетку поново саће па онда благ укус суве шљиве. Ово је јако лепо избалансирана ракија, мирис лепо прати укус, а ништа није прејако и превише изражено. На завршном делу укуса горчина линцуре, тако да ова ракија до самог краја наставља да гради биљни идентитет.

Оцена – Златна – 92 од 100 бодова”