Akrobata Aleksić iznad Užica

744

Bilo je to 1948. godine nad užičkim Trgom oslobođenja, nekadašnjim Žitnim pijacom pojavio se avion kad je dostigao određenu visinu, Akrobata Dragoljub Aleksić se popeo na krilo letelice, a zatim se spustio četiri metra ispod trupa aviona.
Vrhunac napetosti dogodio se kada je akrobata zagrizao kožni kaiš i raširio ruke. Tada je nastala duboka tišina. Okupljeni Užičani su bili ubeđeni da on neće uspeti u svojon nameri, ali je sve prisutne ubedio u suprotno. Leteo je nekoliko minuta držeći se zubima za kaiš, pričvršćen za avion. Ova generalna proba, pokazala je da nije tačna pretpostavka da se zbog velikog pritiska vazduha i pri minimalnoj brzini aktobata Aleksić neće vratiti u avion. A to bi značilo sigurnu smrt.
Kasnije se pojavio među okupljenim narodom na trgu i pozvao ih da prisutvoju u bioskopu “Zlatibor” premijeri njegovog filma “Nevinost bez zaštite”. Ovaj film je snimio i prikazao ga u Beogradu još 1942. Godine za vreme okupacije. Na prvoj fotografiji koju je snimio Ilija Lazić Aleksić visi sa aviona nad Užicem, na drugoj je uveličano. Na trećoj je među narodom na Trgu (Žitnom ijacu), četvrta je njegova reklamna fotografija za film.