O NAMA

- tim sajta Užičanstveno -
Pogledajte ko stoji iza ovog sajta namenjenog ljubiteljima lokalne istorije i nostalgičarima za prošlim vremenima

Mreža kulturno-istorijskih sajtova Amanet

Mreža kulturno istorijskih sajtova Amanet je ideja nastala 2017. godine, kojom bi se nezavisnim i/ili amaterskim istoričarima, publicistima i stvaraocima u oblasti kulture pomoglo da na najbolji način prezentuju svoj rad, a u cilju očuvanja istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Ukoliko imate dobru ideju ili smatrate da Vaše istraživanje i rad zaslužuju da imaju svoje posebno mesto na internetu, a nemate sredstava i/ili vremena, ili ne poznajete dovoljno ovu oblast, molimo Vas da nas kontaktirate. Bićemo Vam na raspolaganju da Vam registrujemo domen, oformimo sajt i popunimo osnovni sadržaj, kao i da Vas uputimo kako da sajt sami popunjavate novim podacima. I sve to bez ikakve naše novčane naknade, odnosno – želimo da pomognemo, a ne da naplatimo. U slučaju da niste u mogućnosti da te aktivnosti izvodite sami, pokušaćemo i tad da Vam izađemo u susret, zavisno od raspoloživog vremena.

Najbitnije od svega je da takav sajt radi na očuvanju srpske tradicije, istorije i kulture i da učestvuje u izgradnji pozitivne, zanimljive i informativne slike srpskog naroda u ovom digitalnom dobu. Uz to, da je potpuno besplatan za posetioce i da nije opterećen besmislenim reklamama i ostalim trivijalnostima i banalnostima konzumerizma.

Predrag Kovačević

Ime mi je Predrag V. Kovačević, rođen sam u Titovom Užicu 1952. godine. Živim u Užicu. Išao sam u Gimnaziju. Deda Vitomir ukrašen albanskom spomenicom mi je rekao kad sam bio dečačić da je “zanat zlatan”. Tako sam završio i zanat za Radio TV mehaničara. Radoznao iznad proseka, decenijama se svakodnevno samoobrazujem kroz sva čula, literaturu i različite medije sa posebnim interesovanjem za istoriju, filozofiju i psihologiju.

U prvoj polovini sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka bio sam muzički urednik i DJ u užičkom Omladinskom klubu. Tokom devedesetih do 2008. godine sam osnivač, vlasnik, direktor i glavni urednik u užičkoj TV5.

Otkako sam naučio da čitam u 4. godini bavio sam se pisanjem. Danas (2017.) sam pisac-novinar, hroničar, kolumnista, a uskoro i bloger, koji piše za nekoliko novina i časopisa u Srbiji, kao i na području eks Jugoslavije. Trenutno se bavim sajtom “Užičanstveno”, koji se uz tehničku pomoć Bojana Radojičića i dobronamernih Užičana bavi hronologijama, tekstovima sa fotografijama i ostalim književnim i umetničkim formama vezanim za Užice. U međuvremenu sam postao pesma, to mi pomaže da svakodnevno otkrivam – užičanstveno.

Platinasta ploča (Od Ane Gavrilović)

Platinasta ploča mera je tvoja,
Razume to, iz pedesetih svako.
Evo i mlađi, iz šezdesetog soja
Drže do tog stava podjednako.
Rešen si o mnogome da napišeš sage
A i druga ti književna forma nije strana,
Gago te zovu prijateljice drage,
Kovač si za one iz ranijih dana.
Ovo je tvoje vreme za zrele misli
Vreme da najbolje od sebe daš
Albatros kao more da natkriliš,
Čestito i direktno kako ti to znaš.
Eseje sipaš kao iz rukava,
Vragolaste dosetke svakog novog dana,
I biserne misli rađa tvoja glava.
Ćutiš kad treba, pa ti nema mana.

Moj život u 35 slika: