O NAMA

- tim sajta Užičanstveno -
Pogledajte ko stoji iza ovog sajta namenjenog ljubiteljima lokalne istorije i nostalgičarima za prošlim vremenima

Istorijat

U borbi za očuvanje lokalne istorije, Predragu Kovačeviću se septembra 2017. godine priključio i Bojan Radojičić sa svojim Udruženjem građana “Amanet”, i to sa predlogom i idejom da se dotadašnji Kovačevićevi tekstovi, tokom nekoliko godina objavljivani na Fejsbuku, integrišu u jedan sajt. Preduzeo je sve potrebne aktivnosti, uz sopstvene finansije, od registracije sajta, plaćanja web hosting-a, instaliranja i formiranja izgleda sajta, pa do registracije u APR-u elektronskog medija “Užičanstveno”, privremeno preko UG “Amanet”. Rad je nastavio i u toku 2018te, pomažući prijateljski i bez naknade Kovačeviću da sajt zaživi, kroz obradu kompletnog materijala (tekstova, slika i fotografija) za sajt, izradu mapa užičkog kraja i detaljne mape Užica, kao i administriranje posebne stranice Užičanstveno na Fejsbuku. Rad na obradi materijala na sajtu je od 2020. preuzeo Zoran Domanović.

Zahvaljujući višedecenijskom radu Predraga Kovačevića u javnom životu Užica, kao i samoj ideji i sadržaju sajta, lokalne samouprave Grada Užica i Opštine Čajetina su podržale projekat u toku 2018te, te je ta godina završena sa 1000 članaka i 3000 slika i fotografija, koje posetioci sajta mogu da pročitaju i pogledaju. Ovo je omogućilo i da se sajt komplet redizajnira, kao i da se pokriju administrativni troškovi projekta.

Kako bi se zaokružila priča, a i da bi projekat Užičanstveno bio nezavisno i samostalno pravno lice, Predrag Kovačević je sa nekoliko saradnika registrovao i Udruženje građana “Užičanstveno”, koje će preuzeti vlasništvo nad istoimenim elektronskim medijom na početku 2019. godine.

Predrag Kovačević

Ime mi je Predrag V. Kovačević, rođen sam u Titovom Užicu 1952. godine. Živim u Užicu. Išao sam u Gimnaziju. Deda Vitomir ukrašen albanskom spomenicom mi je rekao kad sam bio dečačić da je “zanat zlatan”. Tako sam završio i zanat za Radio TV mehaničara. Radoznao iznad proseka, decenijama se svakodnevno samoobrazujem kroz sva čula, literaturu i različite medije sa posebnim interesovanjem za istoriju, filozofiju i psihologiju.

U prvoj polovini sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka bio sam muzički urednik i DJ u užičkom Omladinskom klubu. Tokom devedesetih do 2008. godine sam osnivač, vlasnik, direktor i glavni urednik u užičkoj TV5.

Otkako sam naučio da čitam u 4. godini bavio sam se pisanjem. Danas (2017.) sam pisac-novinar, hroničar, kolumnista, a uskoro i bloger, koji piše za nekoliko novina i časopisa u Srbiji, kao i na području eks Jugoslavije. Trenutno se bavim sajtom “Užičanstveno”, koji se uz tehničku pomoć Bojana Radojičića i dobronamernih Užičana bavi hronologijama, tekstovima sa fotografijama i ostalim književnim i umetničkim formama vezanim za Užice. U međuvremenu sam postao pesma, to mi pomaže da svakodnevno otkrivam – užičanstveno.

Platinasta ploča (Od Ane Gavrilović)

Platinasta ploča mera je tvoja,
Razume to, iz pedesetih svako.
Evo i mlađi, iz šezdesetog soja
Drže do tog stava podjednako.
Rešen si o mnogome da napišeš sage
A i druga ti književna forma nije strana,
Gago te zovu prijateljice drage,
Kovač si za one iz ranijih dana.
Ovo je tvoje vreme za zrele misli
Vreme da najbolje od sebe daš
Albatros kao more da natkriliš,
Čestito i direktno kako ti to znaš.
Eseje sipaš kao iz rukava,
Vragolaste dosetke svakog novog dana,
I biserne misli rađa tvoja glava.
Ćutiš kad treba, pa ti nema mana.

Moj život u 35 slika: