“Hoćemo večeras u kino? Kupi fišek semenki i kikirikija.”

559

I tada, kao i danas, bioskopi su bili bajkovita mesta nestvarnog sveta. Ipak za jedne to je bila istinska realnost, za druge primer za pouku, za treće svet bajke, stvoren maštom. Svi su tragali za smislom života, što i jeste najveća draž “filmskih čudesa”. Nekad, kao i danas, biće tu dok potreba za filmskom pričom postoji u nama.

Mnogo sam u posldnjih 40 godina sa sugrađanima razgovarao o filmovima, osebno u vreme dok sam se bavio videotekarstvom osamdesetih i devedesetih godina 20. Veka. Većina se sećala bašte bioskopa “Zlatibor” za koju su ih vezivale najlepše uspomene. Stari Užičanim i redovni posetilac ovog bioskopa čika Mrge mi je jednom prilikom te 1984 kada sam otvorio prvi užički video klub rekao: “U toj bašti smo zaista uživali igrali su američki, francuski, engleski, češki, nemački filmovi, mada je bilo filmova i iz drugih zemalja Evrope. Bili su raznih žanrova: ljubavni, akcioni, kriminalistički, avanturistički, komedije, ‘kaubojski’, pa filmovi o Tarzanu sa Džoni Vajsmilerom, crtani kao i filmovi s socijalnom tematikom. U bašti je radio I restoran gde je mogao da se naruči odličan roštilj, hladni klakeri i dobro pivo…Sećam se Kad su primat preuzeli ton filmovi” u Užicu se dogodilo nešto karakteristično, u 21 čas bi davana specijalna projekcija za manje odabrano društvo, za 15-20 mladića za koje su tada prikazivani porno filmovi. Oni nimalo nisu ličili na na današnje ‘porniće’ pre bi se moglo reći da su “erotskog sadržaja”.

U mnogim sećanjioma starih Užičana, u periodu od 1936. do 1940. godine ostali su filmovi: “Ciganska rapsodija”, tada čuveni film “Obala u magli” sa Žanom Gabenom u glavnoj ulozi, “Jadnici” po romanu Viktora Igoa, “Bumerang”, “Ciganin baron”, Između dve zastave, sa Zikfrid Guri film iz života u Legiji stranaca. “Dogodilo se jedne noći”, s Klerk Geblom i Kolbert Klodin, “Nana”, snimljen po romanu Emila Zole. Tada najpopularniji glumci u užičkoj varoši bili su: Klerk Gebl, Mišel Morgan, Džoan Harlo, čuvena plavuša uzor za Merlin Monro, Kamila Horn, Don Hioze Monik meksički glumac, Mirna Loj. Pamtili su i domaći film Fantom Durmitora sa jugoslovenskim glumcima Itom Rinom i Svetislavom Petrovi}em, koji je bio glumac u ^e{koj i Francuskoj. Osim njih u kraljevini Jugoslaviji bio je poznat i srpski glumac Milan Timotić.

U Žurnalu bi prikazivani aktuelni događaji u zemlji i svetu. Kao Hitlerovo postepeno osvajanje Evrope, modne revije, đženidbe, udaje, afere poznatih svetskih lišnosti. Užičani su se sećali žurnala na kojima je prikazivana svadba Zogua, šaha Reze Pahlavija u Teheranu, avanture Edvarda osmog po Jadranu, “njegov sastanak sa gospođom Simpson posle godinu dana”, putešestvije Čembrlena po evropskim metropolama, ulazak Nemaca u Poljsku 1939. godine. Veći broj žurnala je tematski prikazivao španskog fašistiškog predsednika Franka, španski građanski rat… Prikazivan je rat u Kini; “često su prikazivani američki nosaši aviona, čudo vojne tehnike, čuvena mornarica”.

Užičani su videli u nekoliko navrata i brod “Kvin Meri” kako seče talase okeana. Pored političkih događanja koji su zauzuimali najviše vremena, kroz žurnale su prikazivane modne revije iz svetskih centara, najpre iz Pariza. Oni koji su pratili modu su po nekoliko puta gledali iste žurnale da bi “skinuli” modele i uz užičke krojačice, šnajdere i frizere uspevali da prate svetsku modna zbivanja. Zato su mlade užičke zanatlije, berberi, pekari izgledali kao da su sišli s platna nekog od holivudskih filmova. Bili su to nagoveštaji da će planeta u budućnosti postati “globalno selo”.

Uz ovu zanimljivu pričicu prikazujm vam četiri fotografije nekadašnje užičke omiljene bioskoske bašte, koje sam dobio davno od Nikole Banovića. Bašta je bila na platou gde je današnje dečije igralište na Trgu partizana.