Krugovi u pokretu

572

Poznati užički predratni kafedžija Radisav Bučevac je otac fotografa “Vesti” Milovana Bučevca. Bučevac bi ostavio velikog traga u užičkoj dokumentarnoj fotografiji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka da foto arhiva Lista “Vesti” nije završila u nekadašnjem preduzeću “Otpad” i u kontejnerima iznad zgrade Društvenog doma na Trgu partizana.

Mi, iz Udruženja Užičanstveno ponekad dođemo do nekog Bučevčevog lajka filma ili neke fotografije, na razne načine, istraživanjem ili otkupom. Ko je odgovoran što je foto arhiva “Vesti” tako završila, nisam uspeo da otkrijem, mislim da su to bili rukovodioci komunističkog zanosa osamdestih godina. Uglavnom učinjena je velika šteta Užicu tj. prošlosti. Mlađe generacije neće moći da vide neke važne momente života Užicu toga vremena. Ima više spašenih predratnih fotografija i iz pedesetih i šezdesetih godina nego iz druge polovine 20. veka. Što govori o neodgovornosti i površnosti tadašnjih rukovodećih kadrova…

Te 1973, Mulovan Bučevac je napravio nekoliko fotografija ritmičke vežbe “Krugovi u pokretu”, u OŠ. “Andrija Đurović”. Vežbu su uzvodile učenice članice Društva za telesno vaspitanje “Partizan”.

Snežana Radović: – Na zadnjoj slici moje drugarice iz odelenja, Nadežda Todorovic, radi na deponiji, Snezana Gloginjic (Tucović) Ljuba Danilovic, Zorica Stamatovic (vise nije medju nama) Jelka, ne znam prezime, a zivi u Sevojnu, ne mogu da prepoznam prvu sa leve strane, mozda Milijana Mutavdzic,(Aćimovic). I ja sam trenirala u Partizanu ali sam bila niska za ovu vezu, trener nastavnik Jevđo i Nada Kinta.