Ivana, od novinara tv5…

632

Ivana, od novinara na TV 5 Užice, Narodnog poslanika, do Generalnog konzula u Trstu

Ivane se sećam kao novinara saradnika na tada mojoj TV 5 Užice. Mislim da je to bilo 1997. godine kada se u studiju TV5 pojavila prelepa više devojčica nego devojka Ivana. Rođena je 1981. U Puli, Užicu je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Imala je to pravo televizijsko lice kao i njena predhodnica talentovana Petra Cvijić. Nije se dugo zadržala na TV5, nekoliko meseci. Tada sam je procenio kao mudricu i veoma ambicioznu osobu. Kasnije je Ivana postala član Mense, što na latinskom znači okrugli sto. Znači sela je za okrugli sto sa najpametnijima u najstarijem i najvećem međunarodnom udruženjem visokointeligentnih pojedinaca. U njemu, rezultat na testu koji kandidata kvalifikuje za članstvo u Mensi jeste količnik inteligencije (IQ) koje iznosi (ili je veći) 148 po Katelevoj, 132 po Simon -Bineovoj, odnosno 131 po Vekslerovoj skali.

Užička mudrica Ivana Stojiljković
Užička mudrica Ivana Stojiljković

Kod Ivane Stojiljković bilo je sve na vreme i školovanje i udaja, rađanje dece i na kraju njena veoma uspešna politička karijera. Evo kako je izgleda uspon užičke mudrice Ivane. Godine 1997 je još kao gimnazijalka je saradnik novinar na TV5 Užice. Uz sve aktivnosti je stekla i zavidno školsko obrazovanje. Godine 2005. Na Univerzitetu u Beogradu završava Master akademskim studijama Poslovne ekonomije, postaje diplomirani inženjer pejz. arhitekture Master ekonomista. Godine 2017. Je na Visokim studijama bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane Vojne akademije u Beogradu pa je u Skupštinskoj kontroli i nadzoru sektora bezbednosti

I tako, u januaru 2019. godine Užičanka Inženjer pejzažne arhitekture ali i ekspert za poslovnu ekonomiju, nosilac diplome Visoke škole bezbednosti i odbrane na Vojnoj akademiji, kroz program skupštinske kontrole sektora bezbednosti u Srbiji je izabrana da bude Novi Generalni konzul u Trstu. Prvi javni nastup imala je 3. Januara u Trstu kada je ostavila lep utisak. U italijanskoj štampi je pisalo:

– Ličnost koja u sebi sadrži brojne aspekte, novi je generalni konzul Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković, juče po prvi put, zvanično i javno predstavlja svoju Zemlju tokom ceremonije koja je održana u zgradi Prefekture,

nakon veoma svežeg imenovanja, trećeg januara ove godine. Pre nego što je stupila na ovu dužnost bila je

pet godina narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije gde je obavljala dužnost predsednika

Odbora za zaštitu životne sredine, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, baveći se i projektantskim

poslovima, prostornim planiranjem, infrastrukturama, planiranjem saobraćaja i telekomunikacija. ”

‘Nameravam da održim , i da još više unapredim, već dobre odnose sa italijanskim institucijama i predstavnicima vlasti između naša dva naroda. Posebno ću se zalagati za unapređenje trgovinske razmene između Italije, koja je prvo tržište za naš izvoz i drugo tržište sa koga uvozimo, i Srbije’. ‘Jedan od mojih ciljeva,’ dodala je, udata i majka dvoje dece, – ‘sastoji se u otvaranju jednog srpskog kulturnog centra u vašem gradu, novih škola na srpskom jeziku na italijanskoj teritoriji kao i katedri za studije srpskog jezika na vašim Univerzitetima koje će biti dodeljene profesorima čiji je maternji jezik srpski.”

Podsetila je na vekovno prisustvo Srba u Trstu, kao što svedoče crkva Svetog Spiridona, srpska osnovna škola ” Jovan Miletić”, mnoge palate duž obale kao i srpsko pravoslavno groblje.

” Trst- podvukla je- predstavlja za mnoge Srbe koji ovde žive, njihov drugi dom i drugu otadžbinu i znam da je integracija Srba na veoma visokom nivou. Nameravam da tim putem i nastavim – produžila je – i zato što su Srbi poznati kao dobri radnici, pošteni ljudi a i veoma vezani za kulturu’.”

Ivana je nasledila mesto Dragana Kićanovića, košarkaša i svetskog šampiona (Filipini 1978), olimpijskog šampiona (Moskva 1980), koji je potom postao diplomata.