Prva izložba Dula i Vlada

1078
Mladi Dušan Starčević
Mladi Dušan Starčević
Mladi Vadan Terzić
Mladi Vadan Terzić

Većina Užičana poznaje Dula Starčevića i Vlada Terzića dva uspešna akademska slikara koji su posle završene akademije ostali da žive i rade u Užicu. Zaboravljena je njihova prva izložba na koju smo mi tada mladi Užičani bili veoma ponosni. Mnogi su zaboravili kako su te 1973. izgledala dva mlada umetnika, ali tu je Užičanstveno da podseti.

Prvu izložbu užičkih akademaca organizovala je Kulturno prosvetna zajednica i užički Omladinski klub u holu Narodnog pozorišta. Njih dvojica se ranije nisu znali, jedan je bio redovan a drugi vanredan student. Upoznali su se u pozorišnom holu kada su postavljali slike. To poznanstvo traje i danas iako je prošlo skoro 5 decenija. Na njihovoj zajedničkoj izložbi Užičani su imali priliku da vide njihovih 30 slika i da se uvere u raznovrstnost motiva koji su pokazivali da strasno ulaze u svet umetnosti. Tada su pokazili nekoliko slika koje su uverili publiku u njihov talenat. Sem toga i svojom pojavom su oduševili užičke srednjoškolke.

Dušan Starčević je tada rekao: – „Što se tiče tematike bez preterivanja mogu da kažem da je to mali haos,. Treba se okrenuti prirodi i mnoge stvari naučiti. Čini mi se da sam to uspeo i sada mi je lakše. Neizvesno je šta će dalje da sledi, ali ali verovatno nešto određenije.

I Vladan Terzić je obasnio svoje težnje: „Slikam zato što to volim da radim. Osećam zadovoljstvo u rešavanju slike. Posle ove izložbe mogu da tražim sopstveni izraz“.