Hajdemo u klub

570

Svetislav Tijanić (Užički legendarni novinar napisao je ovaj tekst o tek otvorenom Omladinskom klubu i objavio ga 1972. godine u omladinskom listu „Maj“.

„Hajdemo u Klub“

Pre dva meseca, kad je u suterenu Narodnog pozorišta svečano otvorena prijatna i savremeno otvorena i savremeno uređena omladinska sala, zvanično je počeo da radi Omladinski klub u Titovom Užicu.

Ideja osnivanja ovakvog kluba postoji već nekoliko godina. Zato su mnogi s nepoverenjem dočekali njegovo otvaranje; verovali su da će omladina svako veče samo puštati ploče, da će joj to na kraja dosaditi i da će se vratiti u kafanu ili na ulicu. To se, međutim nije dogodilo, bar do sada. Savet Omladinskog kluba, koji ima 23 člana, izradio je probnu programsku šemu do kraja ove godine, kojom su ipak obuhvaćene skoro sve aktivnosti. Mladi koji žele da učestvuju u tim programima mogu da biraju da se opredeljuju. Ako ne žele da učestvuju, mogu samo da prate programe da se zabavljaju i ponešto saznaju. Za sve ima dovoljno mogućnosti.

Disko klub je počeo da radi od prvih dana. Organizovan je je i književni susret sa pesnicima Eadomirom Andrićem i Mišom stanisavljevićem. Organizovane su audicije za mlade koji se bave amaterskim filmom i umetničkom fotografijama i za članove dramske ekipe kola će izvesti komad „Sunčeve pege“. Sekcija za amaterski film i umetničku fotografiju pripremila je izložbu umetničke fotografije i uvela u repertoar igranih filmova. Već je bila premijera filma „Valter brani Sarajevo“, a zakazano je i prikazivanje filma „Ratnici“. Na ovaj način Omladinski klub želi da utiče na formiranje filmske kulture mladih. Muzička sekcija je pripremila svoj program.

Predviđena je audicija za članice ženskog hora. Osim toga ugovoreno je gostovanje Đorđa Marijanovića i formiranje kluba „đokista“ Omladina će u klubu slušati i zanimljiva predavanja. Tako je Jovan Šćekić pozvan da govori o svojim utiscima iz Kine.

Mladi su se rado „uselili“ u svoj kutak. Bilo je doduše i onih koji su pokušali da se istaknu na nekokorektan način, verovatno će ih biti još, ali mali broj obesnih ne prestavlja problem koji se ne može rešiti. Ako ubuduće budu pokušavali nešto slično, neće više moći da dolaze u omladinsku salu i da učestvuju u programu. Prema tome, roditelji ne treba da strepe da će im deca biti maltretirana dok mirno sede, igraju ili čitaju. U Omladinskom klubu vlada red i sigurnost. Iza toga stoji Opštinska konferencija Saveza omladine.

Kad su do sada u Titovom Užicu vođeni razgovori o mladima, često je ukazivano da nisu dovoljno aktivni, da treba da se pokrenu. Danas više nije tako. Uostalom, da nije bilo interesovanja i angažovanja mladih, Klub ne bi mogao da počne da radi. Pružila im se prilika da se dokažu i oni su to prihvatili. Još naravno, nisu pronađene sve aktivnosti koje nabolje odgovaraju, koje mogu da najviše zainteresuju i koriste, ali početak, ipaak ohrabruje.

Statut i članske karte daju pravo svim članovima da učestvuju u radu kluba, da daju svoje predloge i primedbe, da utiču na red.

Čini nam se da su omladinski aktivisti već postigli značajnu pobedu nad sumnjivcima.

Pre nekoliko dana u Klubu smo videli devojku koja plete bluzu, pije kafu i priča sa drugaricama. Zar to nije najbolji dokaz da se u Klubu oseća ugodno da joj je prijatno? Tako su, verujemo, raspoloženi i svi ostali članovi.

Zato sve češće čujemo ovakve pozive i poruke: „Hajdemo u klub“. „Nać ičeš me u klubu“.

Fotografija. Kada je klub otvoren bio je ukrašen tadašnjim posterima svetski popularnih rokera. Luksuzni mameštaj je kupila Valjaonica bakra. Nešto kasnije naređeno je da se skinu posteri i okače slike Marksa, Engelasa i sličnih “junaka”, što je izazvalo tihi bunt mladih.