“Umiljato jagnje dve majke sisa”

2682

Jedna u nizu nepogrešivih narodnih umotvorina je ušla u stalni izgovor je “Umiljato janje dve majke sisa”. Koristi se za ljude koji koriste sve svoje vrline, pa i one banalne, kako bi došli do koristi. Kao što najumiljatije jagnje u stadu ne odbija ni jedna ovca pa i krava iako nije njeno tako i oni ljudi koji imaju u sebi to “nešto” sisaju svaku uličnu ovcu.

Tako je užički hronolog sa fotoaparatom Ilija Lazić jednog jutra ispred svoje kuće tu na Drvnom pijacu ispred Prve osnovne škole te 1957. godine ilustrovao ovu narodnu umotvorinu.

Baba mi je govorila : ‘’Umiljato janje dve majke sisa ‘’. Kada sam bio sasvim mali, ja sam zamišljao jagnje, ovce i to mi je bilo simpaticno. Vremenom kako sam rastao ta poslovica mi je sve više ličila na “Budi kurva u životu, isplatice ti se”. Nekako, mojoj naravi i nečemu to nikako nije odgovaralo. Nešto se opiralo. Pred nepravdom, zločinom, anomalijama nisam mogao da ćutim. Dosta puta me je to koštalo. Otac mi je jednom veoma ozbiljan rekao rečenicu : – ‘’Uvek postupaj pošteno, čestito, ti si ogledalo svojih postupaka.“

Tako sam nastavio, ne žalim, ispred svega ipak stoji čestitost, borba za istinu i pravdu.

Mnogi u životu pa i na FB ućute u škakljivim situacijama i ne pišu nešto što se nekoj grupaciji ne bi dopalo, i smanjilo simpatije, publiku, što I meni često savetuju… Ali ja bih se odmah setio one druge poslovice:” Iz svoje kože se ne moze.’’ I odlučio da budem JA jer tako mi je dato. Ne mogu ja biti oni, kao što ni oni ne mogu biti ja.

marka za reklamu 700px
marka za reklamu 700px