Gradonačelnik Tihi nekad i sad

2283
Tihi na Mon Blanu
Tihi na Mon Blanu

“Posle svega, mogu samo da kažem da su izazovi u politici ništa u odnosu na planinarenje i padobranstvo i mnogo ih lakše prihvatam. Ipak sam ja osvojio Mon Blan”…
Tihomir Petković Tihi je rođen 1958. godine u Užicu.

Tihi u JNA
Tihi u JNA

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu. Sedamnaest godina bio je na rukovodećim položajima u užičkom Trgovinskom preduzeću “Gradina”. Nakon toga radio u radnoj jedinici Jugopetrol u Užicu, gde je do 2006. godine bio direktor. Bio je dugogodišnji član DSS i predsednik odbora te stranke u Užicu. Na vanrednim lokalnim izborima, jula 2006. godine, pod sloganom “Novo lice za Užice” i sa programom “Naš grad, srpski zapad”, kao kandidat koalicije DSS-NS-G17 plus (uz podršku Udruženja građana Liga za Užice, Grupe građana Milovan Petrović, SPS i PUPS) izabran je za predsednika opštine. U vreme njegovog mandata, 2007. godine, Vlada Srbije uvela je privremene mere u Užicu, jer lokalna skupština, opterećena stranačkim sukobima oko formiranja odborničke većine, nije zasedala u zakonom predviđenom roku. Funkciju predsednika opštine obavljao je do lokalnih izbora 2008. godine.

Tihi u strankama (karikatura Željka Tomaševića)
Tihi u strankama (karikatura Željka Tomaševića)

U junu 2013, Petković postaje član Srpske napredne stranke, a na mesto gradonačelnika Užica dolazi opet u julu 2014, nakon što Saša Milošević podnosi ostavku na to mesto, zbog problema sa vodom u Užicu.
“Nasledili smo gradsku upravu u krajnje nezavidnoj situaciji, nesolventu sa velikim dospelim dugovima i problemima. Puno toga još škripi, ali u proteklih godinu dana urađeno je više vrednih stvari i stvorili smo uslove da se Užice brže pokrene.”

Branislav Mlađenović: Avgust 1982. Tihi je u sredini u belom džemperu, stoji. Dan pred uspon na vrh. Mon Blan je u pozadini. Ja čučim desno, u plavom, sa šeširićem. Sve su Užičani, osim prvog levo što čuči, Bosanac. Naš gost iz Višegrada. Okrenut leđima Čedo Čolić, Sevojno. Pozadi sedi novinar (Sevojno), iza Tihog, pokojni Tanović, pa Raćo Jovanović i njegova supruga Snežana, krajnje desno pokojni Ivan iz Cvete Dabić. Čuči Todorović sa Pore, pa Jarmila Đurić iz muzeja (njen suprug, nažalost pokojni, Joco fotografisao). Ostalim, tada đacima, zaboravio sam imena.

Užičani ispred Mon Blana, avgusta 1982. (fotografiju podelio Branislav Mlađenović)
Užičani ispred Mon Blana, avgusta 1982. (fotografiju podelio Branislav Mlađenović)