Beli narcis, simbol starog Užica

1344
Njegovo veličanstvo Beli narcis-Zlatiborski narcis
Njegovo veličanstvo Beli narcis-Zlatiborski narcis

Narcis je toliko je bio opčinjen samim sobom da je jednog dana pao u jezero i utopio se. Na mestu gde je pao nikao je cvet koji su nazvali narcis. Ali Oskar Vajld nije tako završio ovu priču. On je napisao da su, kada je Narcis umro, došle šumske nimfe i zatekle dotle slatkovodno jezero pretvoreno u krčag slanih suza. “Zašto plačeš?” – upitaše šumske nimfe. “Plačem za Narcisom” – reče jezero. “Ah, nimalo nas ne čudi što plačeš zbog Narcisa” – nastaviše one. “I pored toga što smo mi sve stalno trčale za njim po šumi, ti si bilo jedino koje je imalo priliku da izbliza posmatra njegovu lepotu.” “Pa zar je Narcis bio lep?” – upita jezero. “A ko bi osim tebe mogao to bolje da zna?” – odgovoriše iznenađene nimfe. “Na kraju krajeva, on se svakoga dana s tvojih obala naginjao nad tebe. Jezero je na trenutak zaćutalo. Najzad reče: “Ja plačem za Narcisom ali nikad nisam primetio da je narcis lep. Oplakujem Narcisa zato što sam, uvek kada bi se on nagao nad mene, moglo u dnu njegovih očiju da vidim odraz svoje sopstvene lepote.”

Prva razglednica Užica na kojoj je oslikan narcis simbol varoši
Prva razglednica Užica na kojoj je oslikan narcis simbol varoši

Možda je sveukupna lepota užičkoga kraja uticala da se simbol staroga Užica prelepi beli narcis jakog i predivnog mirisa zaboravi kroz vreme i veliko je pitanje kako bi se danas kao simbol uklopio u današnje vreme kada se borimo sa zagađenom prirodnom sredinom.

Narcis je čaroban spoj lale i božura. Cvet koji spaja raskoš i ljupkost dva lepotana, koja raste na našim livadama. Zbog svoje lepote čest je i u baštama kao ukrasna biljka. Cveta od aprila do jula. Cvet narcisa ima prirodno, umetničko i mitološko značenje. Svojom bojom i suptilnim izgledom osvetljava i vizuelno čini prostor enterijera i eksterijera doma upečatljivim. Narcis je u današnje vreme tradicionalno je posvećen borbi protiv raka dojke…

To većina Užičana zna o narcisu, ali malo Užičana zna da je beli narcis bio simbol staroga Užica. Užičani u drugoj polovini 19. veka pošto se muslimansko stanovništvo iselilo i turska vojska povukla počeo je javno da se slavi narcis kao simbol koji simbolizuje novi život i nadu.

Dan narcisa bio je negde u mesecu maju. Inače mnogo toga zanimljivog je vezano je za ovaj cvet koji je ulepšavao livade užičkoga kraja kao i baste i domove Užičana. Najverovatnije jedan od razloga da narcis simbolizuje Užice je bio taj što je ovaj cvet veoma otporan, koji dobro napreduje i pod snegom. Čim u proljeće malo zatopli, narcisi brzo nabujaju. Vole sunce, ali ne vole puno vode, najbolje uspevaju na zemljištu u kojemu se voda ne zadržava dugo. Tako je užički kraj u mnogim svojim delovima bilo idealno za Narcise koji je nas nekada najviše u Maju opijao svojim mirisom.

Razglednica sa fotografijama Užica objavljene u poslednjoj deceniji 19. veka
Razglednica sa fotografijama Užica objavljene u poslednjoj deceniji 19. veka
Razglednica sa fotografijama Užica objavljene u poslednjoj deceniji 19. veka
Razglednica sa fotografijama Užica objavljene u poslednjoj deceniji 19. veka

Sećam se da je moja baba pekarka Mara prema starom verovanju, verovala da za sreću uvek treba poklanjati buket narcisa, i da treba izbegavati poklon od jednog cveta. Interesantno je da narcis zaobilaze životinje, zbog likorina koji je obrambena tvar u njemu, zato u vazi ne treba narcis mešati sa drugim cvećem kome naškodi. Kažu da eventualno može u vazi biti 24 sata, a onda dodati druge vrste cveća. Narcise su još u antičkoj medicini koristili kao sredstvo protiv bolova.

Decenijama medicina ispituje narcis u prevenciji i lečenju Alchajmerove bolesti i raka. Ekstrakt narcisa koristi se i u kozmetici, npr. u losionima za čišćenje osetljive kože. Od tone ipo pokošenog Narcisa dobija se litar ekstrata koji je 2500 evra i koristi se u industriji parfema.

Postoji otprilike tridesetak osnovnih vrsta narcisa, i čak 13.000 hibrida koje je čovek stvorio ukrštanjem. Narcisi su najčešće žuti ili beli, ali među novim hibridnim vrstama ima i narandžastih i ružičastih.

Na svu sreću ostalo je par dnevnika užičkih dama koje su zapisali o danu narcisa, i na prvoj razglednici Užica i nekoliko razglednica štampanih u poslednjoj decenija 19. veka simbol narcisa je prisutan.