Bili smo Užičani, Titovoužičani, Užičani

553

Te 1961 pred veliku proslavu dvadesetogodišnjice revolucije postavljene su putne table na ulazima u grad. U to vreme bili smo mnogo ponosti što smo Titov grad, a kad su postavljene table to je bio značajni događaj. Mogi su ih fotografisali ili su se fotografisali pored njih. Gde god smo putovali po Jugi kad bi rekli da smo iz Titovog Užica osetili bi neku vrstu posebnog respekta.

Tokom postojanja SFRJ od 1945. Sve do 1992. Nekoliko gradova u Jugoslaviji nosilo je Titovo ime, koji je bio i doživotni predsednik. Omah posle Drugog sv. rata od 1945/46 ponelo su njegovovo ime: Titova Korenica, Titovo Užice, Titograd i Titov Veles. Bio je to na samom početku stvaranja Titovog kulta, istovremeno su skoro sve glavne ulice ili trgovi u Jugoslaviji poneli njegovo ime, a i samu zemlju mnogi su zvali „Titova Jugoslavija“. Slično se događalo sa fabrikama, preduzećima, školama, Kasarnama…

Kad je Tito umro 1980. osnažio je njegov kult, pa su neformalnom odlukom jugoslovenskog rukovodstva još četiri grada ponela Titovo ime kako bi grad sa njegovim imenom postojao u svakoj republici i pokrajini SFRJ.

Fotografije: 1,2. Događanje kad su postavljene table sa imenom grada je zabelažeo kao značajano događanje.