Bioktoš, užički vidikovac

2279
Zabučje sa vrhom Bioktošom u vreme Kraljevine Jugoslavije
Zabučje sa vrhom Bioktošom u vreme Kraljevine Jugoslavije

Brdo Veliko Zabučje, do prvog ekologa Rista Tešića, gola stenovita površina, po kojoj su samo koze skakale u potrazi za retkim biljkama. Na toj stenovitoj gromadi je danas prava zelena oaza, čijim se serpentinama penje put prema Beloj zemlji. Tu i tamo su sređena naselja sa lepim kućama i još lepšim cvetnim baštama. Istorija ovog užičkog brda je burna još od rimskog vremena, tada „Zabačaje“, gde su na visovima imali osmatračnice. Odatle su Austijanci sa veće visine artiljerijom gađali 1737, tokom opsade, užičku tvrđavu. Za vreme Drugog srpskog ustanka tu su se dogodile značajne bitke. Na Bioktošu, između dva svetska rata, užički radnici, da bi prkosili vlastima, pobadali su crvene zastave.

Uređen vidikovac na Bioktošu 2018. god.
Uređen vidikovac na Bioktošu 2018. god.

Sa preko reke stenovitim grebenom na kome je „Stari grad“, Zabučje čini prirodnu kapiju, kroz koju Đetinja iz uske klisure, ulazi u široku užičku kotlinu. Na Bioktošu, dominatnom vrhu Zabučja, je 1961. postavljen televiziski repetitor, kada je Užice dobilo tv program, Prvi program Televizije Beograd. Kasnije je objekat proširen, pa je dograđen, na stub visine 30 metara dodata je cev od osam metara, na kojoj su postavljene prijemne antentene radio i tv repetitora više televiziskih programa. Tokom NATO agresije „relej“, kako su ga zvali Užičani, uništen je raketama. Posle rata sa alijansom usledila je ubrzana obnova.

Mićko posmatra
Mićko posmatra

Većini Užičana prva panorama grada je bila sa vidikovca stene vrha Bioktoša, koji se nalazi na 706 metara nadmorske visine. Godine 2018, oko prethodno postavljenog panoramskog teleskopa sa 20 puta uvećanja, uređen je vidikovac. Prilikom otvaranja gradonačelnik Tihomir Petković je naglasio: “Izgradnjom vidikovca ovaj lokalitet, sa koga se vidi panorama Užica, postao je izuzetno atraktivan za turiste i lokalno stanovništvo, koji ga svakodnevno posećuju”.