Dok Užičani čekaju viseći most

359
Ana, kao IndijAna na visećem mostu
Ana, kao IndijAna na visećem mostu

Što se tiče visećih mostova najviše Užičana, tako i ja sam pod utiskom holivudskih filmova u kojima viseći most uvek strada kad preko njega prelaze glavni glumci, koji beže da bi se spasili. Uvek se spasu, ali zato lokalno pleme ostane bez mosta. Ili, tip beži kroz šumu, i naidje na ogroman kanjon, a preko njega se može preći naravno samo uz pomoć nekog visećeg mostića, koji samo što se ne sruši. Idijana Džons polako kreće, ide, lagano, uskoro stiže do polovine mosta, ali staje na trulu dasku i most počinje da puca. Indijana se prepadne, i normalno krene da trči na drugu stranu, ali most neizdrži, prepolovi se na dva dela, jedan deo završi u reci kanjona, a drugi deo ostaje da visi a lndijana visi na njemu, zatim uspeva da se popne uz stranu koja je ostala da visi i prelazi preko kanjona dok ga ratnici iz plemena gađaju strelama…A ja se prisetim fotke naše užičanstvene Ane koja je kao IndijAna na visećm mostu.

Jedno od idejnih rešenje budućeg užičkog visećeg mosta
Jedno od idejnih rešenje budućeg užičkog visećeg mosta

U Srbiji ima dvadesetak manjih ili većih visećih mostova. Pravi su biseri graditeljstva koji obale povezuju na najnepristupačnijim mestima. Planirani Užički viseći most biće Dugačak 105, a širok tri metra, rađeni su radovi na geotehničkim i geomehaničkim ispitivanjima koji su nephodni za izradu projekta za budući viseći most koji treba da poveže magistralni Zlatiborski put i užički Stari – novi Grad. Obnovljen je gornji grad, najviši deo tvrđave Staroga grada. Obavljena je njegova konzervacija, čime je sprečeno dalje urušavanje bedema, vidikovac s pogledom na užičku kotlinu, gde je plato ograđen zaštitnom ogradom. Započeti su i konzervatorski radovi na srednjem gradu, kao i na jednom delu donjeg grada putu ka Vodenoj kuli.

Stari – novi grad, kula, pogled prema magistralnom putu
Stari – novi grad, kula, pogled prema magistralnom putu

Rekonstrukcija gornjeg grada podrazumevala je izgradnju kule, dogradnju citadele i izgradnju kazamata. Tako je verno će biti prikazan gornji grad iz 1737. godine, na osnovu preciznih planova iz bečkog ratnog arhiva. U budućnosti ovo biti i mesto za galerijsko-muzejski prostor sa modernim audio-vizuelnim sadržajima, kao i za druga događanja.