Dule odžačar užički donosilac sreće

2480

U pričama zašto su odžačari nosioci sreće, sem legende, verovanja, ima i logike. Odžak je začepljen, “ne diše”, dim se zadržava unutra, negativna energija se taloži u kući. Odžačar očisti odžak, dim izlazi napolje, što predstavlja čišćenje i olsobađanje doma od lošeg, narodski rečeno zlih sila. Ako tako povežemo stvari, onda je logično da se odžačar smatra za nosioca sreće.

Dule odžačar na užičkim krovovima
Dule odžačar na užičkim krovovima

Tako je užički najpoznatiji odžačar Duško Karadarević, postao Dule odžačar, užički donosilac sreće. Generacije Užičana od 1967, kada je Dule osnovao radnju “Dimničar”, koja se bavi mehaničkim i hemijski čišćenjem i zaštitom odžaka, često su ga susretali i hvatali se za dugme. Dule tih šezdesetih, poznati užički gimnastičar sav u mišićima, iako mali rastom, ostavljao je utisak u svojoj crnoj uniformi. Užičani su ga rado sretali, poželeli želju i hvatali se za dugme, kako bi se želja ispunila.

Dušan Karadarević i u civilu je bio poseban Užičanin, duhovit, snažne ličnosti, ostavljao je utisak, da su se pričale i pričaju anegdote o njemu.

Dule odžačar na užičkim krovovima
Dule odžačar na užičkim krovovima

U periodu od 1982. do 1983. godine, Karadarević radi u sastavu beogradskog preduzeća “Dimničar”, a onda ponovo osniva samostalnu zanatsku radnju, koju zatvara 1996. godine. Porodični posao nastavio je 1998. Dulov sin Momo, otvorivši zanatsku dimničarsku radnju “Karadarević D. Momo”.

Ali, da ne ostanem dužan odgovor na pitanja zašto se uhvatimo za dugme kada sretnemo odžačara? Kako je dugme veza između odžačara i ostalih ljudi? Oni koji veruju da odžačar donosi sreću se u trenutku, kada vide odžačara, odmah hvataju za dugme. Dugme predstavlja “magični krug” sreće, neku vrstu amajlije, koju, da bi se ispunila želja, treba protrljati prstima kada vidimo odžačara. Mi u Užicu Dula. Meni je Dule Odžačar uvek donosio sreću, smeh, dobro raspoloženje, jednom rečju radost, a vama?

Dule sa drugom Pićulom, na plaži polovinom šezdesetih
Dule sa drugom Pićulom, na plaži polovinom šezdesetih

Na trećoj fotografiji je užička “manguparija”, mladi užički uspešni gimnastičar Dule Karadarević sa drugom Pićulom, na plaži polovinom šezdesetih. U pozadini se gradi Ferijalni dom.