Fića se voli, ostali auti se voze

223
Dušan priprema svog ljubimca za put
Dušan priprema svog ljubimca za put

Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, studira dva fakulteta u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti i Geografski fakultet, a pažnju je privukao svojim fića automobilom, starijim od njega 20 godina. Sa njim je obišao veći deo Balkana. Na njemu je uradio potpunu restauraciju, glanca ga do savršenstva i čuva u garaži pod „staklenim zvonom“.

Na prva putovanja kretao je prilično nesiguran, i u svoje i u sposobnosti fiće, pa je u društvo zvao starije i iskusnije „fićiste“, ali kako su vremenom i kilometri odmicali rešio se da na put krene samostalno.

Na pamet mu je pala ideja za obilazak Balkanskog poluostrva ,,fićom. Prva tura bila je dužine 3200km (Užice-Zlatar-Pešter-Crna Gora-Albanija-Makedonija-jugoistočna Srbija-Crna Gora- Hercegovina-Dubrovnik-Pelješac-Korčula-Split-Mostar-Užice) . Fićom je obišao Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i veliki deo Srbije.

Dušan sa voljenima na Durmitoru
Dušan sa voljenima na Durmitoru

Retko ko je ostajao ravnodušan kada ga vidi na drumu, pogotovo ako je i sam nekada vozio popularnu ,,Zastavu 750”. Na samom drumu to su otpozdravljanja sirenama, mahanjima, ablendovanjima, aplaudiranjima…Na granicama je bezbroj pitanja, fotografisanja i čestitanja na hrabrosti.

Dušan je uglavnom bio taj kome je bila potrebna pauza više nego ,,fići”, i ponekad je imao osećaj da postoji beskonačan izvor goriva nikada ne bi morao da stane. Dešava se da neki deo otkaže, nešto od delova je nosio usput,-za ne daj Bože. Ali fićina prednost je što je njegov mehanizam jednostavan pa je kvar uvek mogao da reši.