Gradska kavana

2135
Novotvorena sala Gradske kavane (foto Ilija Lazić)
Novotvorena sala Gradske kavane (foto Ilija Lazić)

Jula 1961. godine je počela, dugo pripremana i očekivana, proslava 20-godišnjice Ustanka naroda Jugoslavije. Iza te najveće zapamćene proslave u Titovom Užicu, ostaće velelepan Trg i na njemu “Gradska kafana”. Iste 1961. počinju igranke u njoj. Sastav “Ere”, u kome sviraju već poznati užički muzičari, vodi nastavnik muzike Miloš Broćić. U prvoj postavi Era su svirali: Miloš Broćić harmonika, Milorad Iskrin bubnjevi, Vlade Mršević vokal, Petar Jovanović gitara, Sirča klarinet, a koga je ubrzo zamenio džez trubač gimnazijalac Bato Jezdić.

Užice je uvedeno u jedan novi urbani način života, koji će se odvijati najčešće tu na Trgu, tačnije u Gradskoj kavani i njenoj bašti. Gradska kafana je godinama bila puna i donja i gornja sala, i terasa i bašta.

Prva postava VIS "Ere"
Prva postava VIS “Ere”

U Gradskoj kafani je bio postavljen jedan od prvih džuboksa u Užicu. U jednom članku izašlom u ”Vestima”, 27 jula 1961. godine, novinar D. Maksimović piše: „Titovo Užice postaje turistički grad i bez prospekta. Turisti, naši i strani, dolaze zbog Trga. Šezdeset i dva autobusa prolaze dnevno kroz grad, 1500 putnika, svi popiju najmanje kafu, tu u Gradskoj kavani.“