Hotel “Palisad” centar lepote 1968. godine

1914
Ulaznica za izbor za mis 1968.
Ulaznica za izbor za mis 1968.

Jugoslavija je te 1968. bila uređena, funkcionalna država. Poštovana u svetu, bezbedna, sa sasvim pristojnim standardom. Život je bio siguran, bez trzavica i eksploatacije, zdravstvo i školstvo na Evropskom nivou. Znao se red, deca su išla u školu i vaspitavana su. Država koja je brinula o mladima, a i o starima. Ljudi su odlazili u inostranstvo da zarade, i vraćali su se – samo desetak posto je ostajao u inostranstvu. I u to vreme jedan od najznačajnih turističkih mesta u Srbiji je bio prelepi Zlatibor, koji je imao svoj turistički centar, Slogin Hotel “Palisad”.

Snimak Daliborke iz 1969.
Snimak Daliborke iz 1969.

U svojih više od 50 godina postojanja turistički centar Zlatibora, Hotel “Palisad”, bio je mesto začajnih manifestacija, kao i domaćin mnogim najpoznatijim ljudima, počev od predsednika Tita do poznatih političara, glumaca, pevača, sportista.

Prvi singl
Prvi singl

Godine 1968 u njemu je održan izbor za Mis Jugoslavije, što svedoči i ulaznica koju je sačuvao gost na mestu 155. Za lepoticu je izabrana Daliborka Stojšić, prva Mis YU Universe Top 10 i Mis fotogeničnosti na izboru za Mis Universe 1968. Svoju prvu filmsku ulogu je imala sledeće 1969. u filmu “Prečišćavanje sećanja”.

Razglednica Zlatibora iz 1968. godine
Razglednica Zlatibora iz 1968. godine

Daliborka nije bila samo lepotica. Prethodno je pevala i posle izbora snimila je ploču i bila jedna od popularnijih izvođača pop muzike, posebno u grupi “Ona i oni”, a pokazala se kao dobar voditelj u duetu sa legendarnim Mićom Orlovićem u Tv emisijama. Sa estradne scene je nestala kada je ta scena vulgarnizovana i komercijalizovana do neukusa. Završila je filološki fakultet. Danas Daliborka govori 4 svetska jezika, piše poeziju i objavljuje knjige. Prava dama koja uživa u sopstvenoj slobodi da bude svoja i jedinstvena.. Bila je dobar prijatelj sa pokojnim akademikom Vladetom Jerotićem i pesnikom Matijom Bećkovićem. U braku je sa poznatim muzičarem Branimirom Đokićem, sa kojim ima sina Bojana.