Kako napraviti najbolji užički kajmak?

448

Nema tu neke velike tajne, potrebno je sledeće: Dobra krava, koja daje do 20 l mleka, zelena livada sa čistim izvorom i vazduhom po mogućstvu na obroncima mirtsnog Zlatibora, mlada i jedra mlekarica ” Ercovka”.

Mlada jedra ercovka muze kravu
Mlada jedra ercovka muze kravu

Ercovka pomuze kravu, sveže pomuženo mleko skuva, izlije u posude i ostavi nepoklopljeno do sutra na hladnom mestu, da se na površini stvori kajmak. Sutradan ujutru pažljivo skine kajmak sa mleka i slaže ga, sloj po sloj, u drvenu kačicu. Svaki sloj se malo posoli, zatim se pokrije se čistom krpom i poklopi drvenim poklopcem. Užički kajmak se čuva, sa puno „ljubavi”, na hladnom mestu. Na toplom mestu se usput ljubi mlada mlekarica sa puno ljubavi. Oba postupaka ponavljati svakodnevno, sve dok se kačica ne napuni a mlekarica nezadovolji i počne da peva dok pravi kajmak u drugoj kačici. Kajmak se može upotrebljavati odmah, ali ako zri dve nedelje treba dodati više soli, i to je onda stari ili zreli kajmak.

Užički kajmak se najbolje čuva u kačici
Užički kajmak se najbolje čuva u kačici

Užički kajmak je kremaste strukture, ima svoj specifični miris koji daje onaj lep ukus poznatom užičkom specijalitetu lepinji sa sve. Ako je mlada ercovka mlekarica spremila sveže jaje i nabavila pretopa u obližnjoj pečenjari i ponudila da ti naprvi “lepinju sa sve”, onda si ti sretan čovek. A narod kaže: ”Užički kajmak, pršuta i kleka bolje leči od najboljeg leka”.