Najpametniji užički pas, šezdesetih

446
Rolf najpametni užički pas šezdesetih
Rolf najpametni užički pas šezdesetih

Šezdesetih godina u Užiicu za najpametnijeg užičkog psa smatran je vučjak Rolf. To je bio pas porodice učitelja Spasoja Žunića. Učitelj je na iNsistiranje svoje dece Dragane i Dragana angažovao starijeg vodnika Narodne milicije Mila Savića koji je dresirao Rolfa, koji je radio sve što su tražili od njega. Bio je to u svemu umeren pas, voleo je šetnju, sam je donosio kajiš na kome su ga vodili. Bio je spreman da se žrtvuje za članove porodice Žunić… Ako mu se kaže skakao je kroz plameni obruč, pravio je neverovatne skokove, bio je spreman da satima sedi na jednom mestu i čuva što mu je povereno, da odmah nađe izgubljeni ili skriveni predmet.

Ostalo je sećanje da kad je u Žunića kući otkrivena ta njegova sklonost. Jednom prilikom je izgubljena jedna minđuša, danima su je tražili, sve dok se Dragan nije setio Rolfa i pružio mu drugu minđušu da je omiriše i zapovednički rekao: – Traži, Rolf! Traži! Pas je napravio dva-tri kruga po sobi i izašao u dvorište. Trajalo nekoliko trenutaka dok Rolf nije pronašao mesto gde se nalazila izgubljena minđuša. Kada se saznalo da Rolf nalazi izgubljene stvari Užičani bi zamolili Žuniće da i njima pronađe nakit, ključeve, novčanike ili neke druge važne sitnice.

Učitelj Žunić i Rolf
Učitelj Žunić i Rolf

Rolf je bio česta tema razgovor u Užicu šezdesetih godina 20 veka i svi su hteli da njihovi psi budu kao on. Naravno nisu svi imali dovoljno ljubavi i upornosti za obuku svojih pasa, Rolf je ostao jedinstven i mnogi tadašnji mladi Užičani ga se i danas sećaju po njegovoj izuzetnosti.

Kada su Žunići dobili Rolfa na poklon imao je samo tri meseca sve su učinili da kod njega razviju najlepše sklonosti. Jedna je bila ljubav prema deci, Rolf je neobično voleo decu a i ona njega, bio im je partner u igri i zabavi. Kada bi dečacima nedostajao igrač za „male goliće“ otimali bi se oko Rolfa, jer imati ga kao golmana je značilo pobedu.

Rolf u skoku
Rolf u skoku

Dušan Stojanović: “Moj učitelj Spasoje Žunić puno se trudio oko učenika, đaci su ga voleli, ali on nije voleo lenštine koje neće da uče. Čupanje ušiju je bio pedagoški metod posle koga su se svi na bolje menjali. Živeo je u Dečanskoj ulici sa leve strane, u kući sa ograđenim dvorištem koju je čuvao Rolf. Ulazio sam u dvorište kada je trebalo poslušati učitelja. Ovaj pas me je u stopu pratio i po mirisu me odmah prepoznavao. Učitelj Spasoje Žunić radio je u OŠ “Nada Matić”. Sahranjen je blizu partizanskog groblja na Dovarju. Dragana se udala za pok. profesora Koraća a kasnije Direktora gimnazije, dok mu je sin ostao bez posla i jedno vreme je taksirao. Vozio me par puta.”

Rolf brani na male goliće
Rolf brani na male goliće

Zoran Šmakič: “Dobro ga se sećam i pogotovo koliko mi je tečo Spasoje Žunić demonstrirao njegove sposobnosti koje su doprinele da i ja kasnije nabavim vučijaka…

Dragan Žunić, u sredini, sa prijateljima i Rolfom na terasi Ferijalnog
Dragan Žunić, u sredini, sa prijateljima i Rolfom na terasi Ferijalnog