Najvažniji događaj u Titovom Užicu 1961. godine

1112
Prvi relejni uređaj postavljen na Bioktošu
Prvi relejni uređaj postavljen na Bioktošu

Sigurno najvažniji događaj u Titovom Užicu 1961. godine, ali i u istoriji grada bila je Centralna proslava 20 godina od revolucije, 4. jula 1961. Tada se dogodio i dolazak televizijskog programa u grad pored reke Đetinje. Tadašnja JRT televizija je stavljena pred, do tada, najveći zadatak. Objedinjene su snage svih JRT centara. Osnovni problem je bio taj što Titovo Užice još nije bilo uključeno u područje pokrivanja jugoslovenske televizijske mreže. Dva para prenosnih uređaja za radio-usmerene veze montirali su na dominatnom vrhu Zabučja Bioktošu i na vrhu Ovčara. Montažu su uradili inženjer Borivoje Topalović i tehničari Milorad Krunić i Petar Stanić. Za taj važan događaj su specijalno nabavljena dva magnetoskopa, koje je montirao stručnjak RCA uz pomoć Milivoja Šarčevića, kome je tada magnetoskop bio diplomski rad.

Reportažna kola su bila stacionirana ispod Dovarja nešto više od česme "Biser vode"
Reportažna kola su bila stacionirana ispod Dovarja nešto više od česme “Biser vode”

Bila su angažovana dvoja reportažna kola (Studija Beograd i Studija Ljubljana), dve filmske tonske kamere (Studija Beograd i Studija Zagreb), osam nemih filmskih kamera (šest Studija Beograd i po jedna Zagreba i Ljubljane), četiri automobila, rasvetni park… Ovom opremom rukovala je ekipa od blizu sto ljudi – novinara, tehničara, izvođačkog osoblja, snimatelja, tonaca, električara, vozača i drugih zanimanja. Za sve je bio obezbeđen smeštaj i ishrana u imrovizovanom kampu u centru Užica.

Kamere RTB na mitingu u Krčagovu kome je prisustvovalo 200.000 ljudi
Kamere RTB na mitingu u Krčagovu kome je prisustvovalo 200.000 ljudi

Prvi prenos iz Titovog Užica, 2. jula, fudbalska utakmica “Partizan” – “Velež” izvršila je, kao i sve docnije sportske prenose, ekipa Studija Ljubljane; 3. jula, prenos svečanog otkrivanja spomenika Titu na centralnom trgu realizovala je ekipa Studija Beograd; za vreme prenosa otkrivanja spomenika, izvršeno je prvo snimanje na magnetoskop u Televiziji Beograd. Zahvaljujući reprodukciji sa magnetoskopa, snimak svečanosti mogao se ponovo videti iste večeri. Bio je to veliki događaj i za gledaoce. Sutradan, 4. jula, izvršen je prenos sa dočeka Tita u Užicu i velikog mitinga u Krčagovu, reditelj je bio Vladimir Petrić. Popodne 3. i 4. jula bila su još dva prenosa sportskih događaja, kao sastavni delovi čitave manifestacije.

Kamere RTB na mitingu u Krčagovu kome je prisustvovalo 200.000 ljudi
Kamere RTB na mitingu u Krčagovu kome je prisustvovalo 200.000 ljudi

U roku od tri dana izvršeno je pet prenosa i oko 50 filmskih snimanja. Filmovi su specijalnim helikopterom prebacivani u Beograd, u laboratoriju. Prvi magnetoskopski snimak prenosa manifestacija u Užicu nije sačuvan, postoje samo filmski materijali koje su snimali snimatelji Televizije Beograd, a koristio novinar Simo Gajin u specijalnom programu emitovanom 1. januara 1962. godine.

Reditelj Vladimir Petrić
Reditelj Vladimir Petrić