Planinarenje – vetrom milovanje

381

Kada neko zapita koji je najpopularniji rekreativni sport u Užicu sigurno bi u odgovoru bilo istaknuto planinarenje. Naročito tokom trajanja pandemije Kovida mnogi Užičani posebno Užičanke su otkrili ovu vrstu rekreacije. Posebno u užičkom brdovitom kraju koji je idealan za planinarenje i šetnje u prirodi. Tome je doprinela i sama kultura planinarskog pokreta izgrađena kroz foto umetnost, slikarstvo, literaturu, kartografiju, zaštitu planinskih predela. Planinarstvo je sport i rekreacija u kome su otvorena priroda i planine. U njemu postoji veliki izbor mogućnosti za sve uzraste, polove i temperamente; izbor za porodicu, škole i sve koji obožavaju šetnju u prirodi i neznaju da se oni ustvari bave planinarskom rekreacijom.

Ana planinari
Ana planinari

Mnogi užički zalubljenici u prirodu i planinarenje ne znaju da Užice ima zanimljivu tradiciju u rekreativnom planinarenju, koja počinje Još 1910. godine… Ipak tu je “Užičanstveno” čuvar užičkih sećanja i događanja da sve zapiše. Vratimo se u daleku prošlost. Užičko planinarsko društvo je počelo sa radom nakon objavljivanja Srpskog planinarskog društva 1909. Godine kada je za poverenika za Užice postavljen Mihailo Živković director Gimnazije, koji je sledeće godine izabran za predsednika Užičkog planinarskog društva. Društvo je radilo na podizanju i održavanju parkova, organizovali su izlete i predavanja na Pori, Malom Zabučju, na desnoj obali Đetinje, na Tari i Zaovinama. Godine 1910. Članovi društva posadili su veliki broj sadnica Pančićeve omorike, bora, smreče i jele. U to vreme istraživači su utvrdili da osim omorike postoji još jedana endemska vrsta – dvoigličasti bor.

Po završetku Prvog sv. rata rad Društva je obnavljan je 1919. Sa profesorom Kostom Uroševićem kao predsednikom. Članovi uglavnom učenici Gimnazije (izvidnici I planinke), organizuju izlete u okolinu, nastavljaju pošumljavanje gZlatibor.rada sadnicama smreče I bora, iniciraju gradnju gradske plaže na Đetinji. Na zahtev Društva, na nekadašnjoj pijaci podignut je Mali park. Na izletima po okolini članovi fotografišu živopisna mesta. Tradiciju ovog društva 1949. Nastavlja Planinarsko društvo Zlatibor.

Danas je većina užičkih rekreativaca okrenuta šetnjama u prirodi pa tako i planinarenju što garantuje psihičku i fizičku stabilnost mngih Užičana u teškom vremenu Kovida.