Najlepše selo na svetu

473

Za mene je jedan od najznačajnijih događaja na kraju ove 2021. godine je proglašenje užičkog sela Mokra gora za najlepše turističko mesto na svetu. Lično sam se zaljubio u Mokru goru kada je puštena Šarganska osmica i kada sam ponovo čuo poznati ćirin pisak i njegovom huktanje koje sam svakodnevno slušao u detinjstvu i mladosti živeći pored ćirine pruge i Železničkog mosta u Omladinskoj ulici.

Često sam išao u mističnu Mokru goru sa ekipama moje TV5 televizije koje su tu često snimale Glibetićeve aktivnosti (Mokrogorac koji je zaslužan za povratak ćire i mnoge druge stvari koje čine to užičko selo najturističkijim na svetu). Polako sam otkrivao tajne Mokre gore, njene stanovnike i lepote i neobičnosti, posebne priče o Marku Kreljeviću, njegove stope u kamenu. Veliku stenu na sred livade koju je Marko bacio vežbajući „kamena sa ramena“ i priču kako je Šargan dobio ime po njegovom konji Šarcu, i mnogo toga još što ostaje u sećanju.

A onda je došao Emir Kustururica da snima film i za nekoliko godina dao veliki doprinos lepoti i napretku tog užičkog prelepog sela, kao i turizmu užičkog kraja. Meni je to pričinilo posebno zadovoljstvo jer je on jedan od mjh uzora u načinu razmišljanja ali i mudrac koji posebno izdvaja Nikolu Teslu, Iva Andrića i Isusa Hrista kao što i ja činim. Generaciski smo bliski, a i Putin je tu koji je 1952. godišete, što uvek istaknem kada hvalim nas rođenih s početaka pedesetih godina istekloga veka. Tada kažem da naša genracija iz pedeset i neke pobedi, svet će biti mnogo lepši a ljudi će se mnogo više voleti i poštovati. Mokra gora i njen Mećavnik je danas jedan od evropskih centara vrhuske kulture, a sa Mećavnikom smo dobili i svestranog i svetski posebnog Kusturicu. A u reportaži koju prilažem da pogledate, Kusturica kaže: “Mokra gora pobjediti mora”. Mislim da je Mokra gora odavno pobedila i sada radi na tome da Srbija bude lepša i bajkovitija, za kulturu srpskoga roda. Kultura jedino što nas može spasti od ostrašćenih, mrzitelja i lažova i svetske žgadije.

5378