Ponos Užica Radio-klub „Aco Vučković“ YU1ABH-YU1FLM-YT2W

2449
Logo užički radio klub
Logo užički radio klub

Klub je jedan od prvih radio klubova na Balkanu u nekadašnjoj Jugoslaviji. Tačnije, osnovan je u junu 1947. i bio je drugi jugoslovenski radio klub. Osnovali su ga etuzijasti i od samih početaka do današnjih dana članovi su mu entuzijasti za radio-tehniku, elektroniku i elektrotehniku. Više od 10.000 članova kluba učestvovalo je u održavanja veza, takmičenjima, izgradnji i popravci antenskih sistema i uređaja, radio goniometriji.

Užički mali i veliki radioamateri iz kluba "Aco Vučković na delu
Užički mali i veliki radioamateri iz kluba “Aco Vučković na delu

Užički radio-amateri su postavili prvi razglas 1949. godine po ulicama varoši. Iste godine su izradili i prvu jugoslovensku mobilnu radio stanicu. Klub je emitovao prvi Jugoslovenski amaterski TV program. Bila je to prva užička televizija emitovana 1983. Radio-amateri su sagradili predajnik i antene i proizvodili program koji je emitovan uz saradnju sa privatnim užičkim Video studiom “Video radionicom” Predraga Kovačevića u toku nekoliko jubilarnih užičkih dana.

Diploma Užičani godine
Diploma Užičani godine

Za 71 godina postojanja, članovi kluba su ostavili značajan trag u istoriji Užica i radio-amaterizma. Najznačajniji doprinos kluba je dat za vreme agresije NATO pakta na Jugoslaviju, kada su imali važnu ulogu u sistemu veza za obaveštavanje i informisanje Užičana, u saradnji sa prvom gradskom privatnom profesionalnom televizijom TV 5 Užice. Iako je ovaj užički radio klub mnogo puta preseljavan, osvajao je značajna priznanja u svetkim i domaćim radio-amaterskim takmičenjima. Najznačajnija nagrada je pehar Saveza radio – amatera Jugoslavije, koji su osvajali uzastopno pet godina i jedini dobili pehar u trajno vlasništvo. Uspešne aktivnosti kluba bilo je i sklapanje računara ručne izrade “Galaksija”. Jedan od prvih PC, kućnih računara u Užicu nalazio se u radio-klubu, koji je kroz računarsku sekciju bio dostupan zainteresovanima da uđu u svet informatike i programiranja.

Radio klub u Dečanskoj 19
Radio klub u Dečanskoj 19

Aktivnost radio-kluba je opala od 2005 godine, kada je ostao bez podrške lokalne samouprave i iseljen iz prostorija. Od kraja 2015. godine radio-klub je ponovo dobio prostorije i obnovio rad, a sada se nalazi u Dečanskoj 19.

Peđa Supurović: Klub je danas aktivan i ima nove mlade radio amatere, koji su veoma uspešni u svim aktivnostima, pogotovo takmičenjima. Klub je otvoren za sve Užičane koje zanimaju radio-tehnika, elektronika i tehnika uopšte.