Poslednja tajna memorijalnog Trga

1141

Žitna Pijaca nekadašnji administrativni, zanatski i pijačni deo staroga Užica je bila svojevremeno na Donjoj čaršiji. Kada je građen Trg partizana vodile su se polemike kako da se naznači šta je bilo na tom mestu pre gradnje Trga. I to je urađeno i zaboravljeno da se u nekoj instituciji ostavi objašnjenje. A Trg kad je izgrađen kao da se spustio iz nekog drugog vremena i prekrio taj najprometniji deo Užica i za njegovu veličinu pomerio Donju čaršiju prema brdovitim Terazijama.

U skorije vreme sam otkrio velikoj većini Užičana šta predstavlja mozaik ispred Kule na Trgu. Trebala je da se gradi maketa Žitnog Pijaca, bilo je raznih predloga, ali zbog roka gradnje je odlučeno da se napravi mozaik od belog i crnog mermera. Tu na delu izdignutog platoa, ispred najdominantnije zgrade Trga, „Kule“, urađen je prikaz nekadašnjeg Žitnog pijaca sa okolinom, dela starog Užica koji je porušen zbog izgradnje spomen Trga. I ja mislio da je nešto što je postalo tajna, zato što brzo zaboravljamo i ne zapisujemo, da je otkrivena poslednja tajna Trga. Živelo se se samo u sadašnjici…

Mermerni mozaik koji predstavlja deo Donje varoši zvane “Žitni pijac”
Mermerni mozaik koji predstavlja deo Donje varoši zvane “Žitni pijac”
Reljef na zgradi pozorišta koji predstavlja stilizovanu Donju varoš
Reljef na zgradi pozorišta koji predstavlja stilizovanu Donju varoš

Kad Nenad Smiljanić iz Beograda opominje: “Užičani i ne primećuju reljef u pročelju Narodnog pozorišta. Ne znaju da to predstavlja Donju varoš sa uskim sokacima, pa čak i otvoren prozor sa senkom na pročelju stilizovane kuće, kao i kosim nadzidom sa desne strane”. Iznenadim se, o tome pojma nemam iako se bavim užičkim istraživanjima prohujalih vremena i zahvalim se Beograđaninu Nenadu na novom saznanju.

A Nenad kaže: “Eto, nisi prvi. Moj pokojni brat od tetke Radoš Nešović, stanovao je tu na Trgu iznad Robne kuće Progres, isto mi je to rekao pre 15 godina. Treba neko da dođe iz Beograda da mi to objasni!”

Tako zahvaljujući Nenadu otkrivamo i poslednju tajnu memorijalnog Trga. Ostalo je još kad prođe ovaj period nemirnog vremena i zanosa Demokratijom da se vrati bronzani maršal, spomenik značajan za izgled Trga, njegovu kulturnu i umetničku vrednost