Protest Užičanki protiv najstarijeg zanata

1392

Na fotografiji je raskrsnica u Begluku, nekadašnja ulica Svetosavska, levo prva izgrađena užička stambena zgrada „Železnička“, desno je kafana – Hotel „Orjent“ Jova Badnjarevića. Danas se te zgrade nalaze na samom početku ulice Nikole Pašića u blizini stare ćirine Železničke stanice, tj. Kafane „Ćira. U njoj je smešten Auto moto savez Srbije. Kafana je dobro radila posle izgradnje železničke pruge Stalać – Užice (1912), a naročito posle 1925, kada je Užice povezano železnicom sa Bosnom. Iako je na železničkoj stanici postojao restoran, mnogi su čekali putnike u kafani „Kod Badnjara“, „u Orjentu“, kako su je zvali.

Protest Užičanki protiv najstarijeg zanata
Protest Užičanki protiv najstarijeg zanata

U kafani su postojale „bubnjarice“, tj dame koje su zabavljale goste, ali i odlazile sa njima u sobe na spratu… Bila je to jedna od užičkih javnih kuća… Naravno, kao i sve javne kuće u to vreme, izaziva proteste kod ženskog dela stanovništva, pa tako i ova užička. Na fotografiji je zabeležen protest Užičanki protiv najstarijeg zanata na svetu, početkom tridesetih godina 20. veka.

Posle Drugog svetskog rata supruga pokojnog Badnjara nastavila je da vodi kafanu sa „prenoćištem“. Naravno i dalje tu postoji javna kuća „za koju svi znaju, a niko ne zna“… Kafana je početkom pedesetih prešla u vlasništvo porodice Vukašinović. Kafana sa radom prestaje u drugoj polovini pedesetih. Preduzeće za prevoz robe i putnika „Lasta“ zakupljuje zgradu, u kojoj otvara autobusku stanicu. Tajanstveno prenoćište sa redovnim mušterijama nastavlja da radi na spratu sve do početka sedme decenije 20. veka.