Prva osnovna škola?

2817
Osnovna škola
Osnovna škola “Andrija Đurović” 1956. u vreme kada je dobila novo ime po heroju iz NOB

Užička Prva osnovna škola izgrađena je na mestu turske metrese. Objekat je izgrađen 1884. godine. Na krovu je bio smešten drveni toranj sa školskim zvonom, koje je obeležavalo početak i kraj časa. Zbog svog izgleda označavaju je kao veliku osnovnu školu. Ova užička osnovna škola prethodnica je svih osnovnih škola u užičkom kraju. Prvi objekat građen za prosvećivanje naroda bila je zgrada Nove osnovne škole. Posle majskog prevrata, školske 1904/5. godine, upravitelj škole je Cvetko Radojičić, koji će to biti i u narednih pet godina. Škola je 1932. godine dobila sprat i ime Osnovna škola “Kralj Petar II”. U statističkom izveštaju ustanove iz vremena pred izbijanje Drugog svetskog rata (30. juna 1938. god.) škola je na pečatu nosila naziv: “Državna narodna škola Kralja Petra II u Užicu, srez užički, banovina drinska”.
Za vreme Prvog svetskog rata škola je radila čak sa austrijskim učiteljima, o čemu svedoče dokumenta u Arhivu Srbije, vezana za osnovno školstvo Užica tog vremena. Nakon završetka Prvog svetskog rata dolazi do obnavljanja škole, o čemu takođe postoji sačuvana dokumentacija. Iako se Drugi sv. rat približava, u školi se normalno održavaju školske aktivnosti. Školski hor je 20. maja priredio đački čas na radiju. U školi tada radi 33 učitelja. Rad u školskoj 1942/43. godini je bio najteži. U prvoj posleratnoj školskoj 1945/46. godini, upravitelj škole je Milan Kutlešić, učitelj.

Pedesetih godina dvadesetog veka škola nosi zvaničan naziv DRŽAVNA OSNOVNA ŠKOLA. Školske 1955/56. godine škola iz osnovne prerasta u osmogodišnju i dobija novo ime po bivšem učeniku Andriji Đuroviću, pa se zove Osmogodišnja škola „Andrija Đurović“ u Titovom Užicu.