Prvi užički teniski teren

1324
Sahrana srpskom vojniku Radoju Popoviću 20. jula 1917.
Sahrana srpskom vojniku Radoju Popoviću 20. jula 1917.

Mali park je napravljen zbog insistiranja užičke Gimnazije da se stara Stočna pijaca izmesti preko reke u Međaj, zbog smrada balege i buke, koji su smetali nastavi.
Zgrada današnje Gradske uprave nije bila za tu namenu. Kada je sagrađena, bila je to zgrada Okruga, administrativni centar užičkog kraja. Opština je bila u 19. veku, u zgradi gde je danas Gradska galerija. Zatim je preseljena na “Novi pijac” ili “Žitni pijac”, u prizemnu zgradu, koja se nalazila otprilike tu gde je danas Kula na “Gradskom Trgu”, a gde je bila kada je pravljna i zgrada Okruga.

Ova fotografija, gde se vidi Stočna pijaca, snimljena je 20. jula 1917. godine, kada je Užice bilo pod okupacijom Austrougara. Sahrana je ipak srpskom vojniku, Radoju Popoviću. On je bio zarobljen ranjen, i umro je u užičkoj Bolnici. Komandant krajskomande, pukovnik Babić, ispratio ga je sa svojim oficirima u paradnim uniformama. Za vreme okupacije, austrougarski vojnici su porušili kuće i napravili teniski teren (koji se vidi na fotografiji) i okolo uredili parkovsku površinu.
Znači to je bilo na tom mestu kada je posle Prvog sv. rata građena zgrada Okruga. Desno je zelena površina gde je napravljena zgrada Okruga, u produžetku Stočni pijac i sasvim levo crkva i ćošak Gimnazije.