Rajske ima samo Đetinja

1545

Uska klisura, pa proširenje, “Rajski otoci”, svuda samo kamen, drvo, voda, čistoća prirode neobične i nesvakidašnje lepote. Da su Rajski otoci mesto za najsnažnije uzlete duše, zna se. Međutim, po svetlosti u očima mnogih, u priči o užičkoj reci pomislih da na Rajskim reka ima naročita svojstva. Đetinja je na tom mestu čarobnica. Zar bi Užičani, ljubitelji Rajskih, uvek zračili zdravljem i vedrinom, nekakvom, neprolaznom lepotom i mladalačkim zanosom, da nije čarobnice.

Kanjon Đetinje (foto Zoran Domanović)
Kanjon Đetinje (foto Zoran Domanović)

Tu, gde je Đetinja postajala sve plića, niz sam njen tok, nalazi se bezbroj peščanih sprudova, izniklih iz same vode. Ni u jednom danu ovaj rečni arhipelag, načičkan nizom malih ostrva i poluostrva nije isti. Sve se to menja gotovo svakodnevno, zavisno od toga kolika je snaga Đetinje. Kada su padale velike kiše i kada je Đetinja nadolazila i po pola metra više od svog uobičajnog nivoa, na očigled kupača ta ostrvca su čas tonula, pa se opet pojavljivala na drugom mestu nabujale Đetinje. Sve se to događalo u njenoj klisuri, čije su strme litice obrasle gustom hrastovom i grabovom šumom.
Kada majstor Užičanin “lovi na Đetinji veštačkom mušicom, u stanju je da ispravi ribarski konac, ukoliko mu čestar iza leđa otvara prostor koliko je jedan kvadrat, pa da mušicu zabaci pod vrbe na drugoj obali. Nema toga ko se u sličnom pokušaju ne bi zamrsio u granju. Fini zglob nad šakom i meki majstorski zabačaj donose ulov”. Ništa se ne događa slučajno u idealnom ribolovu “na pec” na užičkoj Đetinji, koja je i na Rajskim idealna za tu vrstu ribolova, kažu mi ribolovci mušičari.