Šta predstavlja mermerni mozaik na Trgu?

2153
Mermerni mozaik na Trgu partizana
Mermerni mozaik na Trgu partizana

Kada je građen Trg partizana vodila se polemika kako da se naznači šta je bilo na tom mestu pre gradnje Trga. Bilo je raznih predloga, govorilo se i o maketi, ali zbog roka gradnje je odlučeno da se napravi mozaik od belog i crnog mermera. Na delu izdignutog platoa, ispred najdominantnije zgrade Trga, „Kule“, koja ima 10 spratova, urađen je prikaz nekadašnjeg Žitnog pijaca sa okolinom, dela starog Užica koji je porušen zbog izgradnje spomen Trga.

Mermerni mozaik na Trgu partizana
Mermerni mozaik na Trgu partizana

Mesta na kojima su bile kuće urađene su na mozaiku od crnog mermera, a ulice i ostala površina belim. Na sredini mozaika je prikazana nekadašna Artiljerijska ulica, koja je presecala pijac, a posle rata Trg oslobođenja i vodila prma Artiljerijskoj kasarni, u čijim ostacima se danas nalazi market „Kvisko“. Uz fotografije ovog nekadašnjeg trgovinskog centra staroga Užica i mozaika, može se tačno odrediti gde je šta nekada postojalo na ovom prostoru.

Nekada je ovo mesto sa mozaikom na Trgu bilo omiljeno mesto za igru dece, koja su na licu mesta izmišljala pravila i igrala neke svoje igre slične „školici“. Kako su generacije malih igrača na mozaiku odrastale, polako se zaboravilo šta on predstavlja, tako da danas retko ko od mladih zna o čemu se tu radi.