Užičanin koji je u ” fići” vozio Moniku Beluči

663

Piše: Vladimir Lojanica (2020. Godine)

UŽIČANIN KOJI JE U “FIĆI” VOZIO MONIKU BELUČI!

Da je Vićentiju Saviću, Užičaninu, koja decenija manje, makar kao njegovom ljubimcu na četiri točka, pa i da šmekerski namigne kroz prozor onim devojkama što mu iz besnih kola, ne oduševljene njime nego starinom za čijim volanom sedi, euforično mašu kad se kudgod provoza.

Vićentije Savić
Vićentije Savić

Ovako, samo se nasmeši i kurtoazno otpozrdavi pre nego što nagazi na gas i zamakne iza krivine, i ostavi ih u neznanju da je kraj njih prošao višestruki automobilski šampion, vozač holivudskih zvezda, Emira Kusturice, čovek koji je umalo, tako se govorilo, izazvao svetski rat. Zaljubljenik u “fiću”, a ne ubogi, simpatični deka tankim novčanikom osuđen da vozi starudiju.

Sada ne vozim “fiću” toliko često. A kad njim pođem i negde ga parkiram, nikada ne zaključavam vrata. Ostavim ljudima, da kad već zastaju da pogledaju, da otvore i vide kako je unutra.

Nema tih para, barem mu do sada nije nuđena tolika hrpa, da bi Vićentije prodao svog ljubimca sa “Zastavinih” traka sišlog daleke 1976.

Osim školjke, na njemu je sve izvorno. Prošle nedelje je u Užicu održana “Fićijada”, izložba dobrostojećih četvorotočkaša – veterana iz nacionalne klase. Pridošle “fiće” sa svih strana Srbije, dobro idu i još bolje izgledaju, nostalgija zavladala centrom Užica.

Čast svakoj ali od Vićentijeve, na kojoj je kilometar – sat izbrojao preko 35.000, čiji motor prede kao mače a limarija nema ni ogrebotinu, bolje nema.

Ne ovom koju ljubomorno čuva u garaži dok mu nova “škoda” kisne napolju, Savić se proslavio “fićom”. Tim automobilom pet puta je bio prvak Jugoslavije u reliju, a tri šampionska naslova dodao je u jačim klasama. Ima i jednu “zlatnu kacigu”.

– Proletos sam išao da gledam reli na Zlatiboru. Kad sam krenuo za Užice i sišao na magistralu, tri devojke izađoše iz džipa i počeše da skaču od sreće. Zbog “fiće”, ne mene, ja sam olupina. Em sam mator, sedamdeset sam napunio, em sam mnogo prešao. A moj “fića” u punoj snazi, od njega se još mnogo očekuje – šali se, kao što je nekad od šale nizao pobede nekadašnji automobilski as.

Nova školjka

Vićentije Savić
Vićentije Savić

Vićentije se danas bavi izdavanjem mobilnog agregata za napajanje rasvete. Njegove mušterije su filmadžije. Baš zahvaljujući jednom takvom poslu pronašao je neočešanu školjku kojom je presvukao auto.

– U Skupštini Srbije 2007. su snimani kadrovi nekog filma. Sedeo sam tu i jedan iz produkcije, znajući da sam automobilista i da volim “fiću”, rekao mi je da čovek sa Banovog brda prodaje školjku. Kada mi je rekao cenu od 120 evra i kada sam je video, nisam ni trenutka razmišljao. Posle su mnogi Beograđani, ljubitelji “fića”, kada su čuli šta sam im uzeo ispred nosa, od besa čupali kose i komentarisali da im je seljak iz Užica uzeo ono što su tražili – sećao se Savić.

FOTO: MILOŠ CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA