“Užičke Buljarice” i pravoslavna svetinja u njima

925
Užičani u šetnji od Buljarica do Petrovca
Užičani u šetnji od Buljarica do Petrovca

Buljarice su smeštene u centralnom delu crnogorskog primorja, između Budve i Bara, na kilometar južno od Petrovca. Jedna je od najvećih i najmirnijih plaža u Crnoj Gori, dugačka 2.250 metara. Kolima do ove plaže se stiže za 15 do 30 minuta i iz Budve, Sutomora, Bara… Pričalo se da je posle neuspešnih traganja za naftom šezdesetih godina postala sindikalno odmaralište. Danas su u njenom zaleđu mahom auto-kampovi i privatne kuće.

Šezdesetih i sedamdesetih godina Buljarice su važile za glavno užičko letovalište na Jadranu. Nema užičkoga deteta iz tog vremena kome nije ostalo lepo sećanje sa letovanja u Buljaricama. Kao I bliski susret sa blavorima velikim zmijolikim gušterima zakržljalih nogu korisnim zbog toga što su tamanili zmije otrovnice u okolini kampa. Posle objašnjenja da su bezopasni užička deca su ih toliko pripitomila da su postali dosadni. U to vreme vreme leti kao da se Užice preseli u Buljarice pa je izgledalo kao da su Užičani samo promenili ambijent.

Srbo Nikitović kampuje u „Užičkim Buljaricama“
Srbo Nikitović kampuje u „Užičkim Buljaricama“

Sećam se u naselju, dok silazite sa glavnog puta, prema plaži moglo se kupiti sveže voće, sladoled, postojala je i pekara, kafana i prodavnica. Ostalo je imalo u obližnjem Petrovcu. Buljarica, Lepa poput bisera netaknute prirode, prostrana, bez gužve, mora čistog i prozirnog, bez natrpanih, izvikanih fensi lokala, hotela je ostala u sećanju brojnim generacijama Užičana.

Fotografije koje prilažem uz ovaj užičanstveni prilog su iz albuma Srba Nikitovića brata nekadašnjeg predsednika užičke opštine Nikite. Fotografije su nastale 1961. godine kada je Srbo kampovao u šatoru u užičkom povelikom kampu u “Užičkim Buljaricama”. Sa njim u društvu je tada bio i poznati Užičanin sa Carine “Mirko Pufta”. Fotografije su sačuvale veselu atmosferu sa tog letovanja.

Manastir Gradište na brdu iznad Buljarica
Manastir Gradište na brdu iznad Buljarica

Najverovatnije Buljarice su izvorno i ekološki sačuvane zbog manastira Gradište koji pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Manastir je jedan od bisera Paštrovske svete gore koja zahvata najlepši deo južnojadranske obale. Proslavio je devet vekova svoje crkve, najstarije od ukupno tri koje čine kompleks na brdu koje dominira prostranim poljem, posvećene Svetom Nikoli. Druge dve crkve posvećene su Uspenju Bogorodice i Svetom Savi. Crkva Svetog Nikole datira iz 1116. godine, a ceo kompleks podignut je na ostacima antičkih građevina. Manstirsko veliko imanja više plaže po svemu sudeći je bilo i glavni razlog da Milov režim pokrene krizni Zakon o veroispovesti… Ono što je meni bilo posebno interesantno u ovom manastiru je jedinstvena ikona Svetog Hristifora koja se nalazi na ikonostasu. Svetac, ima – magareću glavu.

Srbo sa drugarima se šegači na plaži
Srbo sa drugarima se šegači na plaži
Srbo sa drugarima vuku čamac na plaži
Srbo sa drugarima vuku čamac na plaži

Jasmina Slavujević: “Kamp je bio na imanju porodice Andrović.”