Sećanja na Donju čaršiju

510

Novo-stara fotografija u foto arhivi Užičanstveno. Pogled na Glavnu ulicu sa Donje čaršije. Desno radnja opančara Miće, tu preko ulice jedna od prvih užičkih fića. Tu je i kuća gde je kafana “Breza”, niže domininira vojna zugrada u kojoj je ugrađen prvi posleratni užički lift. Gradi se Robna kuća “Progres”. U dnu fotografije Mali parčić i Gimnazija iznad Vujićevina.

Sećanja:

Aleksandar Nikolic: Redom: Foto Lazić, Pop trgovac, Brane Čančo sarač, Milivoja obućar, Alojz časovničar, prod. obuća, Breza, Bore voskar, poslastičarnica Zora. Ako sam nekoga izostavio, izvinjavam se!!!

Srboljub Gavrilovic: Ekstra – kako stoiš sa lvom stranom ulice…

Aleksandar Nikolić: Železničar, Tomo berber, Gudurićva pekara, Jovo trgovac, Kadinjača, sodadžija, bife invalidi, mesara Luka i Aga, Planika, pa pečenjara – mesara sa najboljim kalindžom ou Užicu!

Dušan Bogdanović – Aleksandar Nikolic: U toj pečenjari radio je moj deda pekar Branko Kovačević i onkad ravio kalindžo za drugare i rođake.

Dušan Bogdanović – Srboljub Gavrilović: Srbo dali si nekada stanovao u ulici Lj Vesnića, počtak, kuća sa desne strane?

Srboljub Gavrilovicć: Dušan Bogdanović stanovao sam na Rosuljama u stambenoj zgradi sa tri ulaza koja je napravljena oko 1960… a pre toga u Gluvaćima Ratarska 11, isto tri ulaza.

Milan Zlatić – Aleksandar Nikolić: Braća Alojz i Zvonko Molnar časovničari, su mnogo kasnije imali radnje na ovom mestu. Radnja pok. Zvonka radi još uvek. Zvonko je pre ove lokacije imao radnju na Aleksića Mostu, do Pela brice

.

Milija Ilic Milan Zlatic: Na Aleksića mostu u lokalu gde je bio Kosta šnajder, do Pela (moj ujak) brice.

Milan Zlatic Milija Ilic Da, tako je Ića, Pele je bio moj komšija na Terazijama

Milorad Vučićević: Sa Terazija kućni rijatlj moga oca i nas, bio je šmeker samo takav… Kod njega sam s šišao i onkad brijao, duša od čovka. Dolazio sam na Trazije, ponkad kod njega. Eee to su bila ljudine.

Srboljub Gavrilović – Milija Ilić: Da li ti je poznato koji je brica radio na Aleksića mostu, lokal do stepenica kojima se izlazilo na Rosulj do njega (rema Koštici su bili još 1 ili 2 lokala) pa stolarska radnja pa ulicom kojom se išlo na Rosulje i dalj na Poru.

Srboljub Gavrilović – Dušan Bogdanović sa leve stran gde je „Gudurić“ nko je pomenuo da je u jednoj zgradi bilo pozorište (na spratu) da li ti je poznato.

Dušan Bogdanović – Srboljub Gavrilović: Ranije sam pročitao za to pozorište ali detalje vrovatno zna Milam Zlatić ili Aleksandar Nikolić

Milija Ilić – Srboljub Gavrilović: Radosav Petrovic – Pele (brica) lokal do stepenica, u lokalu do njega Kosta šnajder – pre ili kasnije bila je radnja za izradu kora, pišem o vremenu dok je Pele radio, kraju pedesetih i pocetku šesdesetih, u prvom lokalu do stolarske radionice vlasnika Srećka Milića, koja je bila na samoj krivini prema Koštici, bila je radionica za izradu kora. Vasnik radnje za izradu kora, imao je na oba mesta radionicu ali ne u isto vreme.. koliko se sećam, radnja za izradu kora se iz kuće Srećka Milića preselila u lokal do briće kad se Kosta šnajder odselio… davno bilo, dosta toga se zaboravilo!

Milija Ilic – Srboljub Gavrilovic .. zgrada i danas postoji, u prizemlju se nalazi prodavnica “Kadinjaca”, inace, tu je bila stolarska radionica za izradu kulisa za potrebe pozorišta.. gde je danas menjačnica, bio je ulaz u pozoriste koje se nalazilo na spratu ove zgrade..

Milija Ilic .. izmedju Bora voskara i poslasticarnice “Zora” bila je obućarska radnja vl. Jovičića i opančarska radnja vl. Cvijovića…

Milija Ilic – Aleksandar Nikolic: Bife invalida pa sodadžija, ostalo kao što pišeš…

Stopić Drobnjak Nada: Nekad prolaza. Hvala za fotografiju. Vraća me u dane sreće.

Milina Maticć: Kakva lepa fotografija, možda iz 1960. i neke!.. Moja bivša zgrada, ta vojna, sa prvim liftom, je napravljena 1957.godine, moje godište!

Snežana Đokić: Sećam se svake kuće, prodavnice, šteta što ništa nije sačuvano. I Carina će se urusiti. Nedeljom je mene, brata i rođaku tata vodio na sok u ” Pariz”.