Vrbica u starom Užicu

744
Devojčice u starom Užicu tokom slavlja vrbice. Foto Ilija Lazić
Devojčice u starom Užicu tokom slavlja vrbice. Foto Ilija Lazić
Devojčice u vreme vrbice. Obojio Zoran Domanović
Devojčice u vreme vrbice. Obojio Zoran Domanović

Vrbica je dečiji praznik koji praznuje SPC. U Bibliji, u njenom jevanđelju piše da je Isus Hrist, ulazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvo je nebesko carstvo”. U starom Užicu majke su svečano i masovno učile svoju decu, ovom događaju, svečano ih oblačile i dovodile u crkvu. Kupovale im zvona vezana na traku trobojku i stavljale oko vrata. Deca bi se radovala, trčala okolo i učestvovala u povorci oko crkve.U Sabornoj crkvi Užičani su popodne dolazili donosećei mladare vrbe da budu osvećeni. Dok se vrba osvećuje, sveštenik deli grančice prisutnima. Zatim bi se vršio tročasovni obilazak oko hrama za crkvenim zastavama i ostalim pravoslavnim obeležjima. Vernici obilazeći hram su pevali pesme Lazareve subote. Na ovaj praznik se u Užicu po običaju bralo cveće u prirodi oko grada, ali se nije nosilo u kuću već se u posudama sa vodom i čuvalo u dvorištima. To se događalo u ranim jutarnjim satima, vodom u kojoj je stajalo cveće se koristila za pranje domaćinstva. Običaj je bio da mladi jedni drugima poklanjaju vence od ispletenog cveća. Ovaj crkveni praznik pada u vreme uskršnjeg posta sveštenici bi skretali pažnju da dok traje nije preporučljivo igrati uz muziku. Sa proslavom Vrbice i slavom Lazareva subota započinju uskršnji praznici.

Inače Lazareva subota je sećanje na događaj u Betaniji, gde je živeo mladić Lazar sa sestrama Martom i Marijom. Zatim je stigla vest o Lazarevoj smrti, što je detaljno zabeleženo u Jovanovom jevanđelju. Isus je došao u Betaniju, gde je njegov prijatelj bio sahranjen četiri dana ranije. Došao je do groba i naredio da se ukloni kamen koji je zatvarao grob uklesan u steni i pozvao Lazara da izađe, što je ovaj poslušao umotan u pokrov kako kaže u Jevanđelju Svetog Jovana. Ovo događanje se u hrišćanstvu smatra pobedom života nad smrću i nagoveštajem hristove patnje i vaskrsenje što je osnova hrišćanske vere. Lazar je živeo još trideset godina kao biskup na Kipru, gde ga je devica Marija posetila i pružila mu omfor (najvažnija arhijerejska odežda, široka traka koju arhijerej stavlja se na oba ramena) izvezen svojeručno. Sećanje na Sv. Lazara se slavi od najranijeg dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično jer na hebrejskom EL-lazar znači – Bog je pomogao.

Mali Zdravko Kovačević sa sestrama Bisom i ljubom
Mali Zdravko Kovačević sa sestrama Bisom i ljubom

Mošti Sv. Lazara danas se nalaze u Carigradu, gde su prenete sa Kipra, gde je stajao nadgrobni spomenik sa natpisom “Hristov prijatelj”…

Slavska ikona slave Lazareva subota
Slavska ikona slave Lazareva subota

Mogo toga što sam vam ispričao o proslavi Vrbice – Lazareve subote u Starom Užicu i masovno slavljeno se izgubilo u vremenu. A ove 2020. zbog situacije sa virusom korone i policiskim časom nema crkvenih okupljanja a slava se slavi u krugu porodice u izolaciji. Svima koji slave sretna slava.