Zašto je zatvorena prva užička samoposluga?

1056
Atmosfera u prvoj užičkoj “Samoposluzi”
Atmosfera u prvoj užičkoj “Samoposluzi”

Fotografiju na kojoj s vidi atmosfra u prvoj užičkoj samoposluzi mi je donela Dragana Korać. Drugu snimak samoposluge sa osobljem ispred, objavio je Srđan Novakov. Ta “Samoposluga” je otvorena u jednom od lokala u jednoj od najlepših i najstarijih užičkih zgrada, u nekadašnjoj Palati Tkačke radionice. Sećam se da je to bila za to vreme šezdesetih godina 20. veka veoma moderna, dobro snadbevena trgovačka radnja, koja je uvela novinu načina prodaje zvanu samousluga.

Ispred “Samoposluge” pred rušenje zgrade njen kolektiv koji je snimio Srđan Novakov
Ispred “Samoposluge” pred rušenje zgrade njen kolektiv koji je snimio Srđan Novakov

U dnu prodavnice je bio zid od ogledala kroz koje je moglo da se kontroliše prodaja u delu predviđenom za samoposluživanje. On je bio uzdignut sedeo je za pisaćim stolom u visini oko dvaipo metra Ii odatle pažljivo nazirao, posebno klince. Na stolu je imao radio “Kosmaj” zbog koga sam sve zapamtio jer sam ga jednom prilikom popravuo…

Ta prva užička samousluga je zatvorena kada je srušena ta stara užička jedina palata. To je najlepše objasnio Srđan Novakov Užičanin koji živi na Novom Zelandu ali često posećuje Užice:

-“Na fotografiji osoblje prvie užičke samoposloge, Mićo Dunjić Dunjac, Anči, Cile… ostalih imena se na žalost ne sećam, na dan kada je samoposluga zatvorena. Zatvorena je jer je ona ludača arhitekta iz Titograda ultimativno zahtevala da se jedna od najlepših zgrada u gradu sruši, e da ne kvari izgled njenog betonskog bunker hotela. I moroni joj izašli u susret. A ove meni drage ljude ja izvukao napolje da ih slikam i imam za uspomenu, naziv joj je bio samo “Samousluga”, ništa ono kao “Obnova”, “Bosanka”, “Rosulje” i sl.”

Blok zgrada na Trgu koji je srušen, da bi se izgradio hotel Sivonja i Koning zgrada
Blok zgrada na Trgu koji je srušen, da bi se izgradio hotel Sivonja i Koning zgrada

Jelena Čvorovic Paunović: – “Išla sam na trotinetu od prvog dana kada je otvorena, sa velikom mašnom na glavi (mamin zakon) Ponosna što imamo samoposlugu… I pored mašne na kasi su me uvek pitali…Šta plaćaš bato?”

Dragomir Zunić – “U samousluzi su bila velika ogledala a šef je bio Jordan Đokanović ‘Đokan’,legenda Gradine.”

Žarko Kosic: – “ Na fotografiji ispred Samoposluge u prvom redu u sredini, kuma Anka Cvetic, kasnije kasirka u Obnovi. U ovoj samoposluzi ,mi klinci sa A.Mosta kad krenemo bioskop,smo kupovali grickalice. ”

Ristanovic Vesna: “ Hotel je katastrofa, bio i ostao. Budale verovale da ce svake godine, da se snima Užicka republika i stotine filmadzija da se smesti u usrani rugoba hotel. Sad samo zaklanja sunce Trgu i nemoguce ga je , čak i srušiti.”