Prva užička robna kuća

1329

Poslovno – stambena zgrada na jugozapadnom delu Trga partizana nekad se zvala “Zlatibor”, po preduzeću koje je gradilo Trg. Zgradu je projektovao arhitekta Stanko Mandić. Kada je završen Trg, te 1961. godine, u njoj je užičko trgovinsko preduzeće otvorilo prvu užičku robnu kuću, kojoj je dat naziv “Progres”. Kamen temelac za prvu užičku robnu kuću postavio je nekadašnji poznati revolucionar Milivoje Radovanović Farbin.

Milivoje Radovanović Farbin postavlja kamen temeljac prve užičke robne kuće
Milivoje Radovanović Farbin postavlja kamen temeljac prve užičke robne kuće

Prva robna kuća u Užicu je otvorena 15. Jula 1961. godine Namenski je izgrađena i uređena po modernim i savremenim principima, nazvana je robna kuća “Progres”. Imala je 1800 kvadratnih metara prodajnog i 600 kvadrata magacinskog prostora. Preko tri odeljenja sa prodajnim fahovima metalne galanterije, staklarije, porcelana, elektro uređaja, radio aparata, muzičkih istrumenata, prehrambeno-delikatesne robe, parfimerija, bižuterija, pozamantrije, dečijih igračaka i tekstilne robe. Robna kuća je obezbeđivala i robu iz inostranstva. U njoje je bilo zaposleno 31 radnik, a njihov prosek godina je bio 24. Bili su to i najbolji trgovci sa kojima je Gradina raspolagala. U prostoru je ugrađeno centralno grejanje, rashladni uređaji, razglas, veliki izlozi, lift velikog kapaciteta koji je iz magacina prevozio robu, što je za ono vreme bio pojam lusuza. Na svečanosti otvaranja uručne su nagrade najzaslužnijim radnicima za izgradnju robne kuće iz GP Zlatibor. Šef gradnje Ljubivoje Gavrović nagrađen je radioaparatom, poslovođa Milan Vukomanović i radnik Desimir Veličković dobili su po ručni sat.

Početak gradnje robne kuće
Početak gradnje robne kuće

U vreme kad je otvorena prva robna kuća u Užicu te 1961. godine moglo da se nabroji stotinak privatnih automobila, prava retkost. Desetak godina kasnje parking kod robne kuće i centralnog dela Trga na Glavnoj ulici bio je pun. U prodavnici “Autotehna” na Trgu fića je mogao da se kupi najpovoljnije u Jugoslaviji.

Novootvorena robna kuća noć posle proslave otvaranja Trga partizana
Novootvorena robna kuća noć posle proslave otvaranja Trga partizana
Desetak godina kasnije posle otvaranja Trga, na njemu pun parking automobila, najviše fića
Desetak godina kasnije posle otvaranja Trga, na njemu pun parking automobila, najviše fića

Robna kuća “Progres” je opstala do 2002. godine, kada je konzorcijom, koji je otkupio Trgovinsko preduzeće “Gradina”, otvorio novi prodajni objakat – “Trg market” u renoviranom prostoru nekadašnje Robne kuće. Zatim je prostor nekadašnjeg “Progresa” izdat maloj privredi. Danas, 2018, u prizemlju su tu butik, parfimerija “Lili”, prodavnica sporske opreme, a na spratu “Kineska robna kuća”. Od Robne kuće “Progres” ostao je opšteprihvaćeni naziv za zgradu u kojoj se nalazila Robna kuća “Progres”, pričica za Užičanstveno i stare fotke koje bude emocije