Zgrada “Progres”

2355
Tek otvorena Robna kuća “Progres” noću (foto Vlajko Kovačević)
Tek otvorena Robna kuća “Progres” noću (foto Vlajko Kovačević)

Poslovno – stambena zgrada na jugozapadnom delu Trga partizana nekad se zvala “Zlatibor”, po preduzeću koje je gradilo Trg. Zgradu je projektovao arhitekta Stanko Mandić. Kada je završen Trg, te 1961. godine, u njoj je užičko trgovinsko preduzeće otvorilo prvu užičku robnu kuću, kojoj je dat naziv “Progres”.

Robna kuća i zgrada “Progres” 1973. godine
Robna kuća i zgrada “Progres” 1973. godine

Trgovinsko preduzeće “Gradina” 1987. godine je zapošljavalo 1260 radnika. U privatizaciji 1990. godine postaje deoničarsko društvo sa mešovitom svojinom. Godine 1996. preduzeće je u velikim teškoćama, a od 2000. godine počinje da daje pod zakup svoje prodavnice. Preduzeće je privatizovano 2003. godine, a nije prošlo ni tri godine ugovor o privatizaciji je raskinut. Akcijski fond je postao vlasnik “Gradine” sa 60,11%. Ostatak od oko 35% akcija je u vlasništvu oko 1500 akcionara. Većinski državni paket Gradine je 2008. otkupilo beogradsko trgovinsko preduzeće “Drogerija Lili”.

Robna kuća "Progres" krajem osamdesetih
Robna kuća “Progres” krajem osamdesetih

Robna kuća “Progres” je opstala do 2002. godine, kada je konzorcijom, koji je otkupio Trgovinsko preduzeće “Gradina”, otvorio novi prodajni objakat – “Trg market” u renoviranom prostoru nekadašnje Robne kuće. Zatim je prostor nekadašnjeg “Progresa” izdat maloj privredi. Danas, 2018, u prizemlju su tu butik, parfimerija “Lili”, prodavnica sporske opreme, a na spratu “Kineska robna kuća”. Od Robne kuće “Progres” ostao je opšteprihvaćeni naziv za zgradu u kojoj se nalazila Robna kuća “Progres”, pričica za Užičanstveno i stare fotke koje bude emocije.