O aerodromu na Ponikvama

2969
Aerodrom Ponikve, aerodromska zgrada
Aerodrom Ponikve, aerodromska zgrada

Bio prvo vojni aerodrom, a sad je više civilni, mada može da bude po potrebi vojni. Za vreme NATO agresije nije smelo da se pominje Ponikve, uvek je govoreno “severozapadno od Užica.”

Aerodrom Ponikve se nalazi na 12 kilometara severozapadno od Užica. Manje je poznat kao “Lepa glava”, po lokalitetu na kom se nalazi i to na nadmorskoj visini 904-918 metara.

Pista u vreme letačkog dana
Pista u vreme letačkog dana

Aerodrom je građen od 1979 – 1983. Kao pomoćni aerodrom za potrebe Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Zauzima 575 hektara ima dve piste: asfaltnu, koja je široka 45 metara, a dugačka 3200 metara, i travnatu pistu koja je dugačka 1500 metara.

U vreme raspada SFRJ, 1992. na ovaj aerodrom premešten iz Bihaća 117. lovački puk sa tri eskadrile, dve lovačke i jednom izviđačkom, sa ruskim avionima MIG 21 i Mig 21 P. Aerodrom je 1995. adaptiran za potrebe civilnog saobraćaja, Tokom 1996, JAT-ov avion avion ATP-72 leteo je dva puta nedeljno na liniji Užice-Beograd-Tivat-Užice. Civilni letovi obustavljeni su 1998. zbog nerentabilnosti. Kao aerodromska zgrada korišćen je objekat Spomen-obeležja “Kadinjača”, udaljen 4 km od aerodroma. Izgradnjom kontrolnog tornja 1996. poboljšani su tehnički uslovi za avio-saobraćaj.

Pista u vreme letačkog dana
Pista u vreme letačkog dana

Ovaj užički aerodrom je mnogo oštećen tokom agresije 1999. Oštećena je pista i uništeno više borbenih aviona. Obnovljeni aerodrom je otvoren 5. oktobra 2013 godine. Gledaoci su imali priliku da gledaju skokove iz aviona An-2, paradu Vazduhoplovstva vojske Srbije sa avionima J-22 Orao, G-4 Super Galeb i helikopterima Soko Gazela. Program je trajao do 14 sati kada je zatvoren padobranskim skokovima.

Još uvek i ove 2019. aerodrom se obnavlja, na njemu su aktivni manji avioni, turistički letovi. Užičani očekuju da se opet pokrene na njemu civilni saobraćaj, posebno turistički letovi, jer je u blizini Zlatibora, Mokre gore, Tare.

Pista sa avionom
Pista sa avionom

U Vikipediji piše: “Aerodrom „Nikola Tesla” obavezao se da će uložiti 3,5 miliona dinara u potpunu obnovu piste aerodroma Ponikve. On se takođe obavezao da će u najkraćem roku pružiti novčanu i stratešku podršku u nameri da obezbedi uslove za civilno vazduhoplovstvo do Užica. Uprava beogradskog aerodroma ima namere da ovaj aerodrom učini i kargo aerodromom za područje zapadne Srbije. U prilog ovome ide i dužina piste od 3200 m, što omogućuje i prihvat najvećih aviona. Vlada Srbije je novčani pomagač u obnovi aerodroma sa 2,5 miliona evra, ali je to mnogo manje od potrebnih 19 miliona evra za potpunu obnovu. U obnovu uključena je i lokalna uprava grada Užica. Sada je Aerodrom otvoren za niskobudžetne letove
Aerodrom učestvuje u projektu “RAIRDev”. “RAIRDev” je engleska skraćenica, koja u prevodu znači „Oblasna povezanost aerodroma u cilju oblasnog razvoja“ i predstavlja udruženje za saradnju između regionalnih aerodroma. Pored Aerodroma Ponikve u projektu učestvuje takođe i 7 aerodroma iz Grčke, Mađarske, Slovačke, Poljske, Italije, Ukrajine i Nemačke. Cilj ovog udruženja je ojačavanje što bolje povezanog i ekološki održivog mesnog razvoja, koji počiva na prilagodljivosti avio saobraćaja”.

Nekadašnja aerodromska zgrada
Nekadašnja aerodromska zgrada