Zlatiborsko Oko

1164

Na putokazu na Zlatiboru pored puta stoji oznaka „Oko 6 km“. Mnogi ovde zastanu, zbunjeni, nišata im nije jasno, dok ne saznaju da put vodi do izvora „Oko“.

Ako ste zamišljali Zlatibor kao veliko zeleno prostrantvo, bez urbanih hotela, zgrada, saobraćaja, onda je Oko pravo mesto da ga tako vidite. Tu se može doći Asfaltnim putem kojim iz turističkog grada Zlatibora možete prošetati ili voziti bicikl. Tu ćete naći stare kamene stepenice, ostatke dečijeg odmarališta koje svedoče o dugoj tradiciji razvoja turizma i burnoj istoriji punoj ratova. Pre dva velika svetska rata, Oko je bilo jedan od četiri centra gde se razvijao turizam na Zlatiboru.

Legenda kaže da se nekada davno, nekoj devojci slaba vida u snu javilo da se na Vidovdan umije vodom iz Belog izvora i da će progledati. Devojka tako i uradi, umije se i progleda. I Beli izvor od onda prozvaše “Oko”

Na ovom izvoru je 1931. podignuta spomen česma, ratnicima iz okolnih sela koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. Česmu je te 1931. godine osveštao prota Radoslav Simić čemu je prisustvovao veliki broj meštana. Sam prota Radoslav Simić je izbrao livadu oko izvora zvanog Oko za koji su ljudi smatrali da je lekovit za vid, kako bi se tu podigla spomen-česma ratnicima, a zatim i izletište.

Do 1934. godine je pored spomen česme izgrađeno otvoreno letnje kupatilo sa dva bazena, tuševima, objektima, plažom, ribnjakom i dečjim odmaralištem i lečilištem. Izletište Oko bilo je izuzetno posećivano sve do Drugog svetskog rata kada je zapušteno i zaboravljeno, a turizam se grupisao oko Kraljeve vode.

Pre dva velika svetska rata, Oko je bilo jedan od četiri centra gde se razvijao turizam na Zlatiboru. Danas je to prostrana livada netaknute prirode koja ie udaljeno samo 3 km od centra Zlatibora. Zeleno prostrantvo, bez urbanih hotela, zgrada, saobraćaja… Do Oka vodi Asfaltni put kojim se iz turističkog grada “Zlatibora” može prošetati ili voziti bicikl… Kada se stigne do Oka vide se tu stare kamene stepenice, ostaci dečijeg odmarališta koje I danas svedoče o dugoj tradiciji razvoja turizma i burnoj istoriji punoj ratova. Oko je u to vreme Imalo je otvoreni bazen moderno opremljen svlačionicama i tuševima i nekoliko arhitektonski lepo uređenih privatnih vila. Nažalost, teška istorija i mnogo ratova koji su protutnjali ovim krajem, od svega toga ostavili su samo tragove. O burnim vremenima svedoči spomenik palim borcima izgrađen pored česme na kojoj žeđ možete utoliti hladnom i pitkom vodom.

Danas je Oko stecište šetača, biciklista, istraživača i ljubitelja prirode, mesto tišine i mira. Nakon šetnje ili biciklizma na Oku se može odmoriti u hladu pod drvenim letnjikovcem, žubor vode sa izvora i pogled na pejzaž donose opuštanje i smirenje. Oko ta i danas prostrana livada i netaknute priroda je udaljena samo 3 km od centra Zlatibora.

Fotografije: 1,2. Spomenik i izvor na Oku u nedirnutoj prirodi Zlatibora 3. Bazen na dečijm odmaralištu i lečulištu (fotografija u ripremi)